Zbog obilnih kiša, poplave prijete u Hrvatskoj i BiH

Obilne kiše praćene jakim vjetrom, ponegdje i tučom, zahvatile su gotovo cijelu regiju, a nastavak nestabilnog vremena predviđa se do kraja tjedna.

U mnogim gradovima potopljeni su podrumi i prometnice, dovodeći do prekida opskrbu električnom energijom i vodom.

U pojedinim gradovima u regiji bilježe se rekordne padaline, pa je u protekla 24 sata u Dubrovniku pao 191 litar kiše po četvornom metru –  količina koja inače padne u tri jesenska mjeseca.

U tom je gradu, zbog obilne kiše, zamućen izvor rijeke Omble iz koje se grad opskrbljuje vodom, pa voda nije za piće.

Nevrijeme je zadalo dosta posla vatrogascima, koji su  ispumpavali podrume i uklanjanjali stabla sa prometnica.

Na području Trebinja zabilježen je ovogodišnji rekord – 118 litara.

U Crnoj Gori, najviše je padalo u Petrovcu – 200 litara, slijede Herceg Novi i Budva, gdje su izmjerene vrijednosti, također, veće od uobičajene mjesečne količine za rujan.

Poplave prijete sjeveru Hrvatske

Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu jutros je donio rješenje o uspostavi redovitih mjera obrane od poplave na rijeci Dravi u Međimurju u Hrvatskoj.

Protok rijeke Drave na brani hidroelektrane Varaždin premašio je 800 metara kubnih u sekundi, uz zabilježeni protok od 902 kubna metra, i ima tendenciju daljnjeg porasta, izvještavaju u čakovečkom Centru 112.

I dalje su na snazi redovite mjere obrane od poplave za rijeku Muru, a u 8:00 sati u Murskom Središću izmjerena je visina od 401 centimetar.

Izvanredne mjere obrane od poplave proglašavaju se kada vodostaj Mure dosegne 460 centimetara.

Opasnost od vodenog vala

Zbog izlijevanja najsjevernije hrvatske rijeke, za promet je zatvoren malogranični državni prijelaz Sveti Martin na Muri – Hotiza, javlja Hina.

Redovite mjere obrane od poplave proglašene su u utorak ujutro i za rijeku Dravu od Varaždina do hrvatsko-slovenske granice, zbog obilnih padalina u Austriji i Sloveniji, koje su prouzročile porast vodostaja rijeke Drave, izvijestio je varaždinski Centar 112.

Varaždinski Centar 112 u ponedjeljak je izdao izvanredno izvješće o dolasku vodenog vala, odnosno prelijevanju viška vode kod HE Varaždin i HE Čakovec u staro korito Drave.

Vodeni val prilikom prelaska iz Austrije u Sloveniju imao je protok blizu 900 kubnih metara u sekundi, dok je, zbog dodatnih padalina u Sloveniji, prilikom ulaska u Hrvatsku narastao na od 1.000 do 1.200 kubnih metara, doznaje se u Centru 112 Varaždin.

Jake padavine i u Bosni i Hercegovini

Zbog obilnih kiša na području Trebinja, povremeno je usporavan promet u gradu i otežavano kretanje pješaka.

Jaka kiša praćena grmljavinom prouzročila je nestanak električne energije u većem dijelu prigradskih naselja na području Trebinja, a pojedini dijelovi grada su ostali bez ulične rasvjete.

Vatrogasci su ispumpavali vodu u dvije kuće u Vinogradima i Rastocima, čiji je krov bio ranije oštećen, odnosno u kojoj su bili građevinski radovi, a postavljali su i vreće s pijeskom, kako bi spriječili nadiranje vode u obiteljsku kuću u Vinogradima, javili su lokalni mediji.

U Vatrogasnoj jedinici Trebinje Srni je potvrđeno da su imali četiri intervencije zbog ulaska vode u podrumske prostore.

Komunalci su bili angažirani na otvaranju šahtova na gradskim ulicama, a u utorak ujutro čiste nanose zemlje, pijeska i kamenja te napadalog lišća i granja kako ne bi došlo do ometanja prometa.

Na području Bileće od ponedjeljka je palo 126 litara kiše po metru četvornom, a stanovnici te općine kažu da ne pamte takvo nevrijeme, koje je bilo praćeno jakom kišom, grmljavinom i udarima vjetra.

Većih plavljenja nije bilo, ali je zbog količine vode na ulicama veliki broj vozila ostajao u kvaru.

Iz Hercegovinaputeva Trebinje upozoravaju vozače na opreznu vožnju zbog odrona na putevima u cijeloj regiji.

Izlijevanje vode u Banjoj Luci 

Kiša, koja je padala tijekom proteklog dana i noći na području grada Banje Luke, izazvala je porast vodostaja pojedinih potoka i manjih vodotokova.

Prema informacijama iz Odsjeka za civilnu zaštitu Grada Banja Luka, to je dovelo do izlijevanja vode na poljoprivredne površine i prometnice u naseljima Šargovac, Motike i Debeljaci.

Pripadnici Civilne zaštite su preventivno djelovali i postavili vreće s pijeskom u tim naseljima te na Kočićevom vijencu.

Tijekom noći u naselju Debeljaci izvršeno je prekopavanje kanala, odnosno preusmjeravanje bujičnog potoka, da ne bi došlo do ugrožavanja stambenih objekata.

Vatrogasci su u posljednja 24 sata imali osam intervencija i uglavnom je bilo riječ o ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija.

Vodostaji Vrbasa i Vrbanje su ispod razine izvanredne obrane od poplava.

Banjalučki Odsjek za civilnu zaštitu je u ponedjeljak u popodnevnim satima izdao upozorenje stanovništvu, naročito nastanjenom uz potoke i manje vodotokove, da bude u pripravnosti u slučaju povećanog dotoka vode i njezinog eventualnog izlijevanja.

Prijedor: Upozorenje građanima

Gradski štab za izvanredne situacije u Prijedoru pozvao je građane koji žive u zonama potencijalnog poplavnog rizika da prate medije i situaciju na terenu da bi u slučaju potrebe na vrijeme pristupili preduzimanju preventivnih mjera zaštite.

“Odsjek za civilnu zaštitu neprekidno će pratiti stanje na terenu i u slučaju potrebe informisati javnost i preduzimati sve neophodne mjere zaštite i spasavanja”, navodi se u priopćenju, javlja Srna.

Zbog obilnih padalina, na širem slivnom području rijeke Sane i njezinih pritoka u posljednja dva dana bujaju vodotoci i zadržava se voda u prirodnim depresijama, na poljoprivrednom zemljištu i na dijelovima lokalnih putnih komunikacija.

“Vodostaj rijeke Sane za posljednja 24 časa porastao je za 283 centimetara i trenutno iznosi 320 centimetara, što je za jedan metar ispod nivoa kada se proglašava prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava”, navodi se u priopćenju.

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu trenutačno stagnira.

Meteorološka prognoza je i dalje nepovoljna, tako da se očekuju nove padaline i daljnji porast vodostaja Sane i njezinih pritoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije