Oglasi

Zbog nižih plaća žene dva mjeseca godišnje rade besplatno

U većini zemalja žene su obrazovanije od muškaraca, ali niže plaće na kraju njihovog radnog vijeka dovode do razlike i u penzijama.
Žena, MuškaracRazlike u plaćama između muškaraca i žena u Evropskoj uniji u rasponu su od osam do 20 postoEPA - Ilustracija

Na prvoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u 2020. održana je rasprava na temu različitih plaća između muškaraca i žena, na kojoj je rečeno da zbog manjih plaća u odnosu na muškarce žene rade dva mjeseca besplatno svake godine.

Razlike u plaćama između muškaraca i žena u rasponu su od osam posto u Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj i Rumuniji do više od 20 posto u Češkoj, Njemačkoj, Estoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Evropske narodne stranke (EPP), navodi Anadolija.

"Znate li da su žene od 4. studenog 2019. do kraja godine radile besplatno? Upravo tog 4. studenog obilježili smo Europski dan jednake plaće, datum koji simbolizira dan kada bi žene diljem Europske unije prestale zarađivati ostatak godine u odnosu na muškarce. Na razini EU-a razlika je 16 posto, dok je u mojoj zemlji razlika nešto niža – 13 posto. Drugim riječima, u usporedbi s muškarcima, žene dva mjeseca rade besplatno svake godine", rekla je hrvatska zastupnica u EP-u Sunčana Glavak.

Podaci pokazuju da su u većini zemalja žene obrazovanije od muškaraca, ali niže plaće na kraju njihovog radnog vijeka dovode do razlike i u penzijama, zbog čega nakon napuštanja tržišta rada često budu suočene s društvenom isključenošću, siromaštvom i finansijskom ovisnošću o suprugu ili partneru, navodi se.

Projekt EU-a 'Jednaka prava'

Žene se u radu susreću i s tzv. staklenim plafonom, što je pojam kojim se simbolički označava sprečavanje njihovog napredovanja na više hijerarhijske nivoe, a žene nisu na pozicijama gdje se donose odluke ili pozicijama "moći", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Glavak je navela da rezultati izvještaja McKinsey Global Institutea pokazuju da bi globalni bruto domaći proizvod (BDP) do 2025. mogao porasti za 1.200 milijardi dolara godišnje, kada bi se ženama pružile jednake prilike.

U Hrvatskoj je 2018. počelo provođenje projekta EU-a "Jednaka prava – jednake plaće – jednake penzije".

Projektom se žele osigurati standardi, mjere i akcije koje će doprinijeti podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i penzijama između muškaraca i žena s ciljem smanjivanja rizika od siromaštva za žene.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.