Oglasi

Zbog nelegalnih diploma u BiH uhapšeno 18 osoba

Osumnjičenima se stavlja na teret da su nezakonito pribavljali diplome, čime su oštetili budžet za približno 100.000 eura.
Osumnjičeni se terete da su nelegalno stečenim novcem kupovali nekretnine kako bi ga legaliziraliEPA-Arhiva

Službenici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), proveli su u srijedu akciju "Pero", koja je rezultat višemjesečne istrage o nelegalnom izdavanju diploma, a koja je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih lica.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. na području entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, ali i dijela bh. entiteta Republika Srpska pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome, od osnovne škole do visokoškolskih ustanova, čime su oštetili budžet za približno 100.000 eura neplaćenog poreza, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Prema riječima glasnogovornice Tužilaštva USK-a Irene Marjanović-Čavkić, osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem kupovali su nekretnine kako bi ga legalizirali.

Kako je rekla, oni su pribavili više hiljada nezakonitih diploma.

Uhapšen i bivši delegat

Pripadnici SIPA-e obavili su pretrese na 12 lokacija širom Bosne i Hercegovine i uhapsili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada te će biti predane u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U opsežnoj policijskoj akciji uhapšen je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih "VITA plus" Cazin.

Ta ustanova osnovana je 22. januara 2014. i posjeduje odobrenje za rad, koje je izdalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.