Zbog Mladića izmijenjen Statut Haškog suda

Imenovani sudija mora biti bivši sudija Haškog tribunala ili Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (AFP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izmjenilo je Statut Haškog tribunala zbog slučaja Ratka Mladića, kojem se sudi za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, omogućuvši imenovanje sudija u žalbeno vijeće na ad hoc i privremenoj osnovi, saopćeno je iz Haga.

Tako je, na molbu predsjednika Tribunala, u Statut dodat novi član, kojim je omogućeno imenovanje sudija koje bi odlučivale o eventualnim interlokutornim žalbama u Mladićevom predmetu, dodaje se u saopćenju.

U saopćenju se precizira da se Vijeće sigurnosti UN- u utorak jednoglasno složilo s izmjenama Statuta, usvojivši Rezoluciju 2306 (2016), kojom se generalnom sekretaru UN-a omogućava da imenuje sudije u Žalbeno vijeće na ad hoc i privremenoj osnovi na zahtjev predsjednika Haškog tribunala i nakon konsultacija s predsjedavajućim Vijeća sigurnosti UN-a.

Prethodno je predsjednik Tribunala, sudija Carmel Agius, obavijestio 29. jula Vijeće sigurnosti UN-a da trenutno nema dovoljno stalnih sudija u tom sudu koje bi se bavile eventualnim interlokutornim žalbama u prvostepenom postupku protiv Mladića, koji je u toku.

Suđenje za genocid

Usvajanje Rezolucije 2306 i izmjena Statuta će osigurati da Žalbeno vijeće može biti imenovano na odgovarajući način u slučaju da do takvih žalbi dođe u predmetu Mladić, navodi se u saopćenju Tribunala.

Kako je navedeno u novom članu Statuta, ad hoc sudija može biti imenovan ukoliko nijedan stalni sudija koji trenutno obavlja tu funkciju nije dostupan za imenovanje u Žalbeno vijeće i ukoliko su sve druge praktične alternative iscrpljene.

Imenovani sudija mora biti bivši sudija Haškog tribunala ili Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, koji je također sudija Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Vijeće sigurnosti UN-a je 25. maja 1993. godine usvojilo Statut Haškog tribunala Rezolucijom 827 (1993).

Statut je od tada mijenjan po potrebi, kako bi se poboljšali pravosudni kapaciteti tog ad hoc suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Mladiću se sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u nekoliko općina imao razmjere genocida, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izvor: Agencije