Zbog korona virusa neće biti otkazane OI u Tokiju

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopćio je u petak da je siguran da epidemija korona virusa neće izazvati otkazivanje Ljetnih olimpijskih igara ili njeno preseljenje iz Tokija.

John Coates, zvaničnik IOC-a, nakon razgovora s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekao je da nema potrebe za planiranje vanredne situacije za otkazivanje ili premještanje Igara, koje trebaju biti održane od 24. jula do 9. augusta.

Također je iskazao povjerenje u japansko javno zdravstvo, rekavši da pripreme za sportiste napreduju, objavila je japanska agencija Kyodo, prenosi Fena.

Cvijeće za žrtve atomske bombe

Coates je, također, kazao da će predsjednik MOK-a Thomas Bach posjetiti Hirošimu 18. maja, kada će položiti cvijeće na spomen-obilježje žrtvama prvog atomskog bombardiranja u svijetu i posjetiti Memorijalni muzej mira u Hirošimi.

Posjeta će se podudarati s nošenjem štafete olimpijske baklje 18. i 19. maja u Hirošimi.

Dok budu boravili u Hirošimi, Bach i predsjednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara Yoshiro Mori učestvovat će na ceremoniji na kojoj će dočekati učesnike štafeta s bakljom olimpijskog plamena.

Izvor: Agencije