Zbog katastrofa izbjeglo 15 miliona ljudi

Od 14,9 miliona interno raseljenih osoba širom planete, 89 posto njih registrirano je u Aziji (AFP)

Prema procjenama dviju norveških agencija, objavljenim u utorak, na marginama Konferencije Ujedinjnih naroda (UN) o održivom razvoju, tokom 2011. godine širom svijeta je raseljeno zbog poplava, oluja, zemljotresa i cunamija ukupno 14,9 miliona ljudi, od kojih 89 posto u Aziji.

“Deset najvećih katastrofa, po broju raseljenog stanovništva, dogodilo se u Aziji, kao i brojne prirodne nepogode u Kini, na Filipinima, u Šri Lanki i u Japanu”, kazala je Elisabeth Rasmusson iz Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC).

Među najgorima su suviše duge i obilne poplave u Kini i na Tajlandu, u kojima je raseljeno preko pet miliona ljudi, dodala je Rasmusson.

Spomenute brojke odnose se na ljude interno raseljene u okviru jedne zemlje, podsjeća AFP, tako da se ne zna koliko je, od ukupno 14,9 miliona, i dalje van svojih ognjišta.

Nakon snažnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 10. marta prošle godine, na sjeveroistoku Japana 492.000 ljudi napustilo je svoje domove, navodi se u izvještaju sačinjenom u saradnji s Centrom za monitoring interno raseljenih lica (IDMC), koji se nalazi u Švicarskoj, a godinu dana kasnije 344.000 još uvijek živi u privremenim skloništima.

U odnosu na proporcije nacionalnog stanovništva, Šri Lanka je najgore pogođena, jer je 685.000, odnosno tri posto stanovništva, bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog teških sezonskih kiša i stalnih poplava.

Izvor: Agencije