Zbog Fukushime i ekonomski problemi za Japan

Pred novim problemom, zbog nuklearne elektrane Fukushima, nalazi se Japan, no nije riječ curenju radioaktivnog materijala ili novoj ekološkoj katastrofi, već ekonomskim posljedicama jer se postavlja pitanje kako nadoknaditi i platiti struju koju više ne proizvode nuklearni reaktori, a ne ugroziti ekonomski oporavak.

Nuklearni reaktori u Fukushimi proizvodili su 30 posto struje u Japanu, a nakon kobnog zemljotresa većina nuklearnih pogona je zatvorena.

Kako bi nadoknadio gubitke, Japan se morao ponovno okrenuti uvozu fosilnih goriva.

„Ako ne dođe do pokretanja nuklearnih reaktora prije zime, to znači da će Japan morati uvoziti dodatnih 250.000 barela nafte“, upozorava Adrian Mowat iz tvrtke JP Morgan.

Upravo tu nastaje problem, jer je slabost japanskog jena u odnosu na dolar dobra vijest za izvoznike, ali ne i za uvoznike. Cijene svih proizvoda iz uvoza, kao i fosilnih goriva strašno su skočile.

Japanci ne žele reaktore

No, i pored rasta troškova mnogi Japanci ne žele ponovno puštanje reaktora u pogon.

Stručnjaci rješenje vide jedino u korištenju plina i obnovljivih izvora energije, ali i, još važnije, u otvaranju tržišta električne energije, gdje jedna kompanija sada ima monopol.

„Za uspjeh ekonomske politike premijera Abea mislim da je ključno to hoće li premijer uspjeti promijeniti zakon ili ne. Kada bi građani mogli birati svog providera, konkurencija među kompanijama rezultirala bi boljim i raznovrsnijim uslugama i cijenama“, kaže Hiroaki Ikebe, šef tvrtke Ennet Corporation.

Japanski premijer Shinzo Abe poznat je po povlačenju hrabrih i rizičnih poteza kako bi potaknuo ekonomski rast.

Sada je pred njim još jedna teška odluka – hoće li provesti ovu tešku i bolnu reformu ili će riskirati ponovno izbijanje ekonomske krize koja bi poništila njegov dosadašnji rad.

Izvor: Al Jazeera