Oglasi

Zbog ekološke katastrofe: Odšteta više od 1,5 milijardi eura

Nakon potonuća tankera Prestige kod Galicije 2002. godine, više od 63.000 tone mazuta se izlile u more.
Prestige, Nafra, OnečišćenjeViše od 300.000 volontera iz čitave Evrope sudjelovalo je u čišćenju plaža i hridiEPA - Arhiva

Pravosudni maraton u Španjolskoj u slučaju izlijevanja nafte s broda Prestige 2002. završen je budući je Vrhovni sud potvrdio iznos odštete veće od 1,5 milijardi eura, koju treba platiti osiguravajuća kompanija broda, stoji u odluci objavljenoj u četvrtak, prenosi AFP.

Sud "određuje odštetu u iznosu većem od 1,5 milijarda eura" za  civilne osobe odgovorne za najgoru ekološku katastrofu u povijesti zemlje, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda, prenosi Hina.

Odlukom Vrhovnog suda koja nosi datum od srijede završava se građanska parnica u Španjolskoj gotovo tri godine nakon kaznenog postupka koji je trajao do siječnja 2016.

U čišćenju sudjelovalo 300.000 ljudi

Prestige, liberijski tanker s jednostrukom oplatom koji je plovio pod zastavom Bahama, potonuo je 19. studenog 2002. u Atlantiku, blizu Galicije, šest dana nakon što je pretrpio havariju u oluji.

U nekoliko tjedana više od 63.000 tone mazuta onečistile su španjolsku, portugalsku i francusku obalu na dužini od više tisuća kilometara.

Više od 300.000 volontera iz čitave Europe sudjelovalo je u čišćenju plaža i hridi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.