Zbog Brexita ministri prijete novim ostavkama

Ministrica Rudd tvrdi da konzervativci žele glasati za amandman kojim bi se proširio sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU (EPA)

Britanska ministrica za rad i mirovinski sustav Amber Rudd upozorila je premijerku Theresu May da bi još nekoliko ministara i članova vlade moglo podnijeti ostavke, ukoliko se konzervativnim zastupnicima zabrani da glasaju za plan kojim bi se mogao spriječiti Bexit bez sporazuma, prenosi The Times.

Rudd je ocijenila da 25 do 40 članova vlade želi glasati za amandman koji su predložili laburistička zastupnica Yvette Cooper i konzervativci Oliver Letwin and Nick Boles, a kojim bi se proširio “članak 50”, kojim se predviđa izlazak jedne članice iz Europske unije i dvogodišnji rok za pregovore, ukoliko ne dođe do sporazuma o Brexitu.

O tom amandmanu trebalo bi se raspravljati i glasa u britanskom parlamentu 29. siječnja.

I drugi ministri napustili vladu

Ukoliko se usvoji, britanska vlada bi trebala zatražiti od EU da Brexit odgodi do kraja godine u slučaju da se do kraja veljače ne usvoji sporazum o britanskom napuštanju Unije.

Prethodno je kabinet premijerke May napustilo još nekoliko ministara, te državna tajnica za Brexit nezadovoljni sporazumom koji je postigla s Bruxellesom.

Ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman. Prije njih, ostavku je podnio i državni tajnik za promet Jo Johnson, jer je po njemu sporazum o Brexitu “golema greška”.

Predstavila ‘plan B’

U međuvremenu se May obratila parlamentu kako bi zastupnicima otkrila “plan B” koji bi ih trebao uvjeriti da podrže sporazum o Brexitu, te se usprotivila novom referendumu o izlasku iz Europske unije. 

Ostalo je još samo nešto više od dva mjeseca do 29. ožujka, službenog datuma izlaska Velike Britanije iz Europske unije, no u Londonu još uvijek ne postoji dogovor kako izaći iz tog najvećeg trgovinskog saveza na svijetu, piše Reuters. 

Zastupnici su prošli tjedan odbacili sporazum koji je May postigla s Bruxellesom, a ona od tada traži novi način da potvrdi taj dogovor u parlamentu. 

May je svojim ministrima poručila da će se usredotočiti na dobivanje ustupaka od Bruxellesa i postizanje bilateralnog sporazuma s Irskom. 

May je parlamentu rekla da još ne može odbaciti Brexit bez postignutog sporazuma jer još uvijek ne postoji alternativa, a EU neće biti voljna produžiti rok članka 50. bez plana o osiguravanju parlamentarne podrške, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije