Zbog Breivikovog zločina novo ime otoku

U blizini otoka Utoya je otočić Bombery, kojem lokalne vlasti namjeravaju promijeniti ime (Reuters)

Norveška namjerava preimenovati otočić Bombery u blizini otoka Utoya, gdje je Anders Behring Breivik ubio 69 osoba, a novo ime će naći putem javnog konkursa.

“Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali život onima koji će se nositi s ovim do kraja svojih života”, izjavio je gradonačelnik Per Berger.

Stanovnici ime Bomberya, koje je otoku dato nakon Drugoga svjetskog rata jer ga je Njemačka bombardirala, smatraju neprikladnim zbog Breivikova ubilačkog pohoda, pa lokalne vlasti žele da stanovnici predlože pozitivnije ime kako bi se odala počast žrtvama, rekao je Berger agenciji Reuters.

Breivik je prošle godine ubio 77 osoba, osmero u bombaškom napadu na sjedište vlade u Oslu, a zatim je ustrijelio još 69 osoba, većinom tinejdžera, na otoku Utoya, u ljetnom kampu Laburističke stranke.

“U Norveškoj mi ovakva imena ne mijenjamo bez velike potrebe”, rekla je Anne Svanevik, dužnosnica norveške kartografske uprave.

“Jasno je da sada postoje takvi uvjeti i mi ćemo ga najvjerojatnije prilično brzo promijeniti ako dođe takav zahtjev lokalnih vlasti”, rekla je Svanevik.

Izvor: Agencije