Završnica pregovora s Iranom

Pregovori svjetskih sila s Iranom o nuklearnom programu ulaze u završnicu.

Ministri vanjskih poslova grupe P5+1 u švicarskom gradu Lausanni trebali bi se dogovoriti da Iran neće razvijati nuklearno oružje, a zauzvrat bi mu ukinuli sankcije. Rok za postizanje okvirnog sporazuma je zadnji dan ovog mjeseca.

Šefica diplomacije Evropske unije Federica Mogherini, nada se da će uspjeti. 

“Kao što znate, nikada nismo bili toliko blizu dogovora, mada i dalje imamo sporna pitanja koja koja trebaju biti riješena. Radit ćemo u narednim satima, tokom vikenda, kako bismo premostili ove razlike. Neću ići u detalje pregovora, jer nije pravo vrijeme za to”, rekla je Mogherini.

Netanyahu: ‘Opasan sporazum’

Prema nekim izvorima, Iranci ne pristaju na ustupke u nekima od ključnih pitanja, poput nastavka naprednih istraživanja.

Prvi današnji susret američkog državnog sekretara Johna Kerryja i iranskog ministra vanjskih poslova bio je izuzetno kratak. Delegaciju SAD-a brine kakva će reakcija biti u Kongresu i očekuju izraelske kritike. Zapravo, Izrael se već oglasio. On vjeruje kako će sporazum na kraju biti potpisan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je “zabrinut zbog očekivanog postizanja dogovora s Iranom”.

“Deluje kao da on ne sumnja da će se to i dogoditi. Na sjednici izraelske Vlade u Jerusalemu rekao je da je riječ o ‘opasnom sporazumu koji potvrđuje naše brige’. Govorio je o ‘osovini Iran-Švicarska-Jemen’, te da je u opasnosti cijelo čovječanstvo i da se postizanje dogovora treba da spriječi”, izvijestio je reporter Al Jazeere Jaems Bays.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera