Završna faza uspostave vlasti u BiH

Zvizdić očekuje da će Vijeće ministara biti imenovano do kraja marta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Uspostava vlasti u BiH, pet mjeseci od izbora, ulazi u završnu fazu.

Nakon objavljivanja imena kandidata Hrvatske demokratske zajednice BiH, kompletirana je lista za ministre i njihove zamjenike u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Do srijede bi, kako je saopćeno za Al Jazeeru, svi kandidati trebali ispuniti neophodne obrasce i proslijediti ih mandataru za sastav bh. vlade, Denisu Zvizdiću.

Uslijedit će provjere u Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Ukoliko predloženi kandidati prođu provjere nadležnih agencija, Zvizdić će imenovati ministre i njihove zamjenike, te od Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zatražiti da u najkraćem roku potvrdi ta imenovanja.

Imenovanje vlade FBiH

Nakon sastanka sa Čelnicima HDZ-a, Zvizdić je rekao da očekuje kako će Vijeće ministara biti imenovano do kraja marta.

Lista kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH još nije kompletirana, ali predsjednik Federacije Marinko Čavara kazao je za Al Jazeeru kako očekuje da će do kraja dana dobiti sva imena.

Zatim očekuje da će sutra s kolegama dopredsjednicima moći imenovati Vladu FBiH kako bi za dva do tri dana Zastupnički dom Parlamenta FBiH mogao potvrditi to imenovanje.

SNSD će bojkotovati Dom naroda

U međuvremenu, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopšteno je da delegati te stranke u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, neće učestvovati na sjednicama tog doma, sve dok principi o formiranju zajedničkih komisija ne budu ispoštovani.

Iako su, kako navode, poslovnici o radu jasno definirali zastupljenost opozicije u komisijama, Srpska demokratska stranka (SDS) je, ipak, za člana zajedničke komisije koja nadzire rad državne Obavještajno-sigurnosne agencije, predložila zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA).

U SNSD-u to smatraju nedopustivim i neodgovornim.

Izvor: Al Jazeera