Završeno ročište o određivanju pritvora za Novalića, Solaka i Hodžića

U Sudu Bosne i Hercegovine završeno je ročište u slučaju afere “Respiratori” nakon kojeg će sudije odlučiti o određivanju mjera pritvora za osumnjičene, javljaju bh. mediji.

Osumnjičeni u ovom slučaju su premijer Federacije BiH Fadila Novalića, Fahrudin Solak, suspendovani direktora Federalne uprave civilne zaštite, te vlasnika firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Oni će morat pričekati odluku Suda BiH koja mora biti donesena u zakonskom roku od 24 sata.

Nakon ispitivanja osumnjičenih u predmetu “Respiratori“, tužiteljski tim Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana, prenosi Anadolija.

Nakon što su osumnjičeni od strane SIPA-e predati tužiocima iz tužiteljskog tima, prema Sudu BiH, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Fadila Novalića, saopštili su u subotu iz Tužilaštva BiH.

Na kraju se naglašava da tužiteljski tim nastavlja rad na predmetu.

Optuženi trojac proveo je noć sa četvrtka na petak u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su u petak oko 18 sati prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH.

Istraga o nabavci 100 respiratora

Sada je na redu Sud BiH koji je odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužitelji.

Tužiteljski tim je sastavila glavna tužiteljica Gordana Tadić, a sastavljen je od tri člana – Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM traje više od mjesec dana, a tokom tog perioda saslušano je mnogo svjedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu pomoći u rasvjetljivanju cijelog slučaja.

Civilna zaštita nadležna

Federalna uprava civilne zašite je nadležna da se bavi nabavkama, rekao je premijer bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, govoreći o kupovini 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,2 miliona eura. Uvoznik tih respiratora za federalnu Vladu bilo je preduzeće “FH Srebrena malina”, koje se bavi uzgojem i preradom voća i povrća. 

“Vlada FBiH nije nabavna služba, mi se bavimo fiskalnom i ekonomskom politkom i javnim investiranjem”, rekao je Novalić gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV.

“Imamo preko 100 fondacija, fonodva i organizacija koji obavljaju određene zakonske stvari za Vladu FBiH, i u tom slučaju Federalna uprava civilne zaštite je jedina nadležna da se bavi ovim pitanjima. Vlada FBiH je uredno donijele sve odluke i dala prava Federalnoj upravi Civilne zaštite, odnosno Kriznom štabu da nabavlja svu opremu, ne samo ovu. I to je radila već u tri navrata od početka pandemije, jednom za tri miliona KM, drugi put za sedam i treći put za sedam, i tamo stoji da je to za medicinsku opremu”, kazao je Novalić, gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV.

Potvrdio je da je načelnik Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak potpisao odluku o nabavci respiratora.

“Mislim da se zaboravlja činjenica da su prvi u jugoistočnoj Evropi nabavili respiratore i ja se ponosim time. Ukoliko zaista postoje primjedbe, samo istražni organi treba to da riješe. To je međunarodna nabavaka, to jedna faktura. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi”, kazao je Novalić.

Izvor: Al Jazeera i agencije