Završeno iseljavanje Amone: Policija iznosila jevrejske doseljenike

Policija je kružnom pilom probila otvore u zidovima montažnih kuća (EPA)

Stotine izraelskih policajaca u četvrtak su silom izvukle doseljenike zabarikadirane u sinagogi u koloniji Amoni, na okupiranoj Zapadnoj obali, završivši dramu koja je nagnala Vladu da obeća izgradnju novog naselja, što je prvi takav slučaj u posljednjih 25 godina.

Policajci su satima pokušavali ući u bogomolju i dovršiti veliku akciju započetu dan ranije kako bi iselili 200 do 300 stanovnika te kolonije koja se po odluci Vrhovnog suda mora srušiti jer je napravljena na privatnoj palestinskoj zemlji.

Evakuacija, koju su uživo prenosile izraelske televizijske mreže, bila je vrhunac višegodišnje bitke s velikim ljudskim, političkim i diplomatskim ulogom.

Policija je na kraju kružnom pilom probila otvore u zidovima montažnih kuća i iznosila ili vukla jednog po jednog ilegalnog doseljenika.

Na kraju su uspjeli isprazniti svih desetak montažnih kuća u kojima su doseljenici živjeli od kraja 1990-ih.

Početak ‘novog razdoblja’

Amona će biti srušena iduće sedmice, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Evakuacija Amone mogla bi biti početak „novog razdoblja“ u kolonizaciji, rekao je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman.

Kolonizacija se provodila u vrijeme svih izraelskih vlada nakon 1967. godine. No, nijedna nije službeno najavila izgradnju nove kolonije od 1992, prije ugovora iz Osla o palestinskoj autonomiji, rekao je Hagit Ofran iz organizacije Mir odmah koja se protivi kolonizaciji.

Izrael je nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama 20. januara, odobrio izgradnju više od 6.000 stambenih jedinica u jevrejskim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izvor: Agencije