Završeno 60 posto podmorskog dijela Sjevernog toka 2

Sjeverni tok, Plin, Plinovod
Projekt Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje (EPA)

Rusija je završila s polaganjem gotovo dvije trećine cijevi za plinovod Sjeverni tok 2 po dnu Baltičkog mora, izjavio je zamjenik predsjednika upravnog odbora Gazproma Oleg Aksjutin.

“Završeno je približno 60 posto podmorskog dijela plinovoda”, rekao je on za ruske medije, prenosi Tanjug.

Podmorski dio plinovoda, kojim će se obavljati isporuka ruskog prirodnog plina do Njemačke i dalje prema drugim europskim kupcima, trebao bi biti završen do kraja ove godine.

Dužnosnik Gazproma je dodao da su podmorska i kopnena dionica plinovoda povezani na njemačkoj strani prošle godine te da je trenutačno u izgradnji prijemni terminal na tom mjestu.

Udvostručenje kapaciteta Sjevernog toka 1

Na ruskom dijelu u tijeku su radovi na završetku kopnenih i podmorskih dionica.

Projekt Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Novi plinovod treba omogućiti udvostručenje kapaciteta Sjevernog toka 1, kojim se plin s baltičke obale u Rusiji doprema u Njemačku i trebao bi biti izgrađen ove godine.

Kritičari tvrde da plinovod povećava europsku ovisnost od Rusije, a zagovornici naglašavaju potrebu za sigurnom opskrbom energentima dok je proizvodnja plina u opadanju u Europskoj uniji.

Uvjetno ga podržava Francuska, a Baltičke zemlje i Poljska ga jako kritiziraju.

Američke kritike Njemačkoj

Američki predsjednik Donald Trump je kritizirao prošle godine projekt na summitu NATO-a, kazavši da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas odgovorio je kako svi argumenti američkog lidera nemaju veze s istinom i kako Njemačka ni na koji način nije ovisna o Rusiji.

Washington, također, želi prodavati više svog tekućeg plina Europi.

Izvor: Agencije