Završeni razgovori Vučića, Hotija, Borrella i Lajčaka

Aleksandar Vučić je rekao da su u Briselu pokrenuta važna pitanja (Marina Maksimovi? / Tanjug)

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Avdullaha Hotija i predstavnika Evropske unije završen je u četvrtak nešto prije 19:30 sati u Briselu.

Nakon sastanka, Vučić je rekao da su u Briselu pokrenuta “važna pitanja”, te da će biti “teško”, jer se razgovara i s “najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo”.

“Dobro smo se pripremili za sastanak, dobro smo ga vodili i na najbolji način zastupali interese Srbije”, kazao je on.

Ponovio je da od srijede slijede razgovori na tehničkom nivou, a da će se od septembra otvoriti i neke druge teme, poput najtežeg pitanja – imovine.

Nastavak narednih sedmica i mjeseci

“Tražio sam i zajednicu srpskih opština… Videćemo kada će to doći na dnevni red”, rekao je Vučić.

Hot je poslije razgovora izjavio kako se radilo o “zaista teškom susretu”.

“Vi znate da je ovo proces koji se treba završiti unutar nekoliko sedmica ili mjeseci. Ne više od toga. Uvjeren sam da imamo mogućnosti napraviti naredak, jer imamo podršku ključnih država EU-a i posrednika [Miroslava] Lajčaka”, rekao je on novinarima u Briselu.

Pregovore vidi kao finalnu fazu dijaloga, u kojoj bi trebalo riješiti otvorena pitanja sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Hoti je naglasio da su se strane dogovorile o koracima u narednim sedmicama i mjesecima.

“Najvažnije je da postoji politička volja da se okonča ovaj proces u predstojećem period”, zaključio je premijer Kosova.

Miroslav Lajčak kaže da se na prvom fizičkom sastanku nastavka dijaloga razgovaralo o pitanjima nestalih, raseljenih te o ekonomskim odnosima.

Lajčak: Ekonomija ‘jedan od stubova’

“Zadovoljan sam što su, nakon današenje početne razmjene pozicija, oba lidera dogovorila da rade intenzivno na ekspertskom nivou već sljedeće sedmice u Briselu”, rekao je on.

Naglašava da pitanja nestalih i raseljenih imaju simboličan karakter kada je riječ o pomirenju, ali i da je to vrlo “stvarna tema” za porodice koje žive u neizvjesnosti desetljećima.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Lajčak kaže da je to “jedan od stubova EU-a”.

“Intenziviranje ekonomske saradnje znači puno korištenje ekonomskih potencijala Kosova i Srbije, stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje uslova za život građna”, poručio je on i zahvalio objema stranama na dolasku u Brisel i angažiranju u dijalogu.

Lajčak je najvio sljedeći sastanak na visokom političkom nivou za početak septembra.

Današnji sastanak održan je nakon bilateralnog susretima dva lidera s predstavnicima EU-a Josepom Borrellom i Miroslavom Lajčkom u Briselu.

Domaćini sastanka bili su šef evropske diplomatije Josep Borrell i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova i za pitanja Zapadnog Balkana.

U zastoju od kraja 2018. godine

Borrell je u ponedjeljak podnio izvještaj šefovima diplomatija zemalja EU-a o pripremi i temama današnje runde dijaloga, koju je ocijenio kao veoma povoljan obrat poslije dugog zastoja, dodavši da su “dvije strane ispoljile predusretljive stavove”.

Dijalog Srbije i Kosova je u zastoju od kraja 2018. godine, kad je vlada Kosova uvele 100-opostotne carinske takse na uvoz robe iz Srbije, u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i sprečavanje prijema u međunarodne organizacije.

Srbija je nastavak dijaloga uvjetovala ukidanjem taksi, što je učinjeno imenovanjem nove Vlade Kosova, te formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.

Izvor: Agencije