Završeni protesti u Rumuniji, najveći od 1989. godine

Dio demonstranata bacao je boce i petarde, a pripadnici policije uzvratili su (EPA)

Nova, socijaldemokratska Vlada Rumunije u srijedu uvečer suočila se s najmasovnijim demonstracijama od obaranja socijalističkog poretka 1989. godine, ocijenili su domaći mediji.

Prema medijima, najmanje 200.000 ljudi izašlo je na ulice širom zemlje, od čega polovina u Bukureštu, protestirajući protiv odluke socijaldemokratske Vlade da ublaži propise o suzbijanju korupcije.

U odsustvu zvaničnih saopćenja pojedini mediji procijenili su broj demonstranata na 300.000 u cijeloj Rumuniji. U većim gradovima Cluju, Sibiuu i Temišvaru također je bilo velikih skupova, a manjih demonstracija bilo je drugdje.

Prema procjenama policije, u Bukureštu se okupilo više od 100.000 demonstranata.

U glavnom gradu protest je završen sukobom snaga reda i posljednjih grupa demonstranata ispred sjedišta Vlade na Trgu pobjede.

Sukob s policijom

Kad se većina demonstranata razišla, policija je dospjela pod paljbu petardi, kamenica, boca, na šta je odgovorila suzavcem, prenosi agencija Beta.

Prema zvaničnim podacima, lakše su povrijeđena dva policajca i dva demonstranta i svi su odvedeni u bolnicu.

Hiljadu policajaca bilo je raspoređeno u Bukureštu pred demonstracije, koje su počele u ranim večernjim satima i trajale gotovo pet sati uprkos polarnoj hladnoći.

Demonstracije su održane drugi dan uzastopno,zbog odluke Vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije revizijom Krivičnog zakona koju je pripremila vlada Sorina Grindeanua, na vlasti manje od mjesec dana, od pobjede socijaldemokrata na izborima u decembru.

Demonstranti su osudili iznenadno usvajanje u utorak uvečer hitne uredbe koja bi mogla osloboditi političare nekih optužbi. Pobuna protiv toga traje i jača već deset dana.

Nova vlada u napetoj je kohabitaciji s predsjednikom Rumunije, desničarem Klausom Iohannisom, koji je uredbu o ublažavanju propisa o borbi protiv korupcije ocijenio “neprihvatljivom” i “skandaloznom” i rekao da očekuje da je Ustavni sud obori.

Sporne uredbe

Uredba dekriminalizira više djela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzrokovana šteta veća od 44.000 eura.

To posebno treba omogućiti da šef Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea izbjegne suđenje zbog fiktivnih poslova, koje je formalno počelo u utorak. Dragnea je htio mjesto premijera, ali je morao podnijeti ostavku zbog kazne od dvije godine zatvora uvjetno, zbog izborne prevare.

Vlada je također dostavila Parlamentu prijedlog na osnovu kojeg bi izdržavanja kazne bilo oslobođeno 2.500 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora, od čega također mogu imati koristi osuđeni političari.

Ambasade SAD-a, Kanade, Njemačke, Francuske, Holandije i Belgije objavile su rijetku, zajedničku izjavu kojom izražavaju “duboku zabrinutost” zbog sporne uredbe, koja “podriva” napredak Rumunije u borbi protiv korupcije.

Evropska komisija također je izrazila “veliku zabrinutost”.

Vlada se oglasila samo jednom porukom, ministra pravosuđa Florina Iordachea, koji na Facebooku tvrdi da u tim inicijativama Vlade “nema ničeg tajnog, nelegalnog ili nemoralnog”.

Izvor: Agencije