Završeni pregovori Vučića i Mustafe

U Briselu su završeni razgovori premijera Kosova i Srbije sa visokom predstavnicom Evropske unije Federicom Mogherini.

Razgovarali su o napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja kako je iz ureda šefice evropske diplomatije potvrđeno da će obje strane implementirati dosad postignute dogovore.

”Sadržajno, nema novih dogovora”, javila je Drlja.

Dačić: Razgovori teški za Srbiju

Pred novinare je izašao samo ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, rekavši kako su razgovori za srpsku stranu bili teški te da će se premijer Srbije medijima obratiti u Beogradu u idućim danima. Dodao je da Vlada Srbije mora razmotriti kako će se ponašati i dalje učestvovati u dijalogu.

”Sve što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma biće sprovedeno, ali nećemo ići ni korak dalje”, rekao je Dačić, a prenosi Tanjug.

Nije bilo izjava kosovskih predstavnika.

Kosovska vlada je suočena sa žestokim protivljenjem dijela javnosti i opozicije, nastavku dijaloga, jer predviđa formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu. 

Srbija je nezadovoljna pregovaračkim okvirom, jer smatra kako je uperen protiv njenih interesa.

Bolji odnosi sa Kosovom su uvjet nastavka eurointegracija Beograda. 

Vučić je u ponedjeljak izjavio da tema razgovora svakako ne može biti platforma u 36 tačaka za pregovaračko Poglavlje 35, koje se tiče pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Potpisani sporazumi

On je poručio da, ukoliko pred Srbiju budu postavljeni nemogući uvjeti čije ispunjenje bi značilo da se pogazi zastava Srbije, on u tome neće sudjelovati i da će tada biti vrijeme za izbore.

Planirano je da se Vučić i Mustafa idućeg mjeseca ponovno sastanu u uobičajenom, formalnom formatu briselskog dijaloga.

Nakon cjelodnevnih pregovora u augustu, Vučić i Mustafa potpisali su su četiri sporazuma, o zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Mitrovici.

Mustafa je tom prilikom izjavio da kosovska delegacija postizanje četiri sporazuma smatra “velikim uspjehom, koji se odnosi na uspostavljanje suvereniteta Kosova”.

On je rekao da će zajednica srpskih opština biti osnovana prema Ustavu Kosova.

U proteklim mjesecima dio opozicije se oštro usprotivio formiranju zajednice, rekavši da je ona neprihvatljiva, a prošle sedmice bačen je i suzavac u sali Skupštine Kosova, zbog čega je u ponedjeljak navečer uhapšen, pa pušten vođa pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti.

Izvor: Al Jazeera i agencije