Završeni dani Sarajeva u Beogradu

Šesti festival “Dani Sarajeva” završen je premijernim nastupom sastava Sevdah takt Damira Imamovića u beogradskom Domu omladine u subotu navečer.

Tokom petodnevnog festivala, publika je imala priliku da vidi pet pozorišnih predstava, koncerte i filmove. U okviru manifestacije, održane su i dve panel diskusije, nekoliko izložbi i promocija, izvještava Nebojša Grabež.

„Dvoipočasovni koncert majstora sevdaha i improvizacije Damira Imamovića, perkusioniste Nenada Kovačića i  basiste Ivana Mihajlovića ispraćen je gromoglasnim aplauzima u prepunoj sali Doma omladine“, javlja Grabež.

Predstave, koncerti, filmovi

Zajednička potreba za istraživanjem, učenjem i stvaranjem – objedinila je trojicu muzičara iz Sarajeva, Zagreba i Beograda.

„ Bend se zove Sevdah takht i jedan je novi iskorak u tom mom putu kroz sevdah. Ovog puta sam se više orijentirao na jedan ritmičniji pristup cijeloj priči. Jako mi je drago što radim s ljudima koji imaju ovako osebujno čitanje tradicionalne muzike”, kaže Damir Imamović.

Tokom pet dana festivala Sarajevo je predstavilo Beogradu više pozorišnih predstava, koncerata, filmova,  izložbi i promocija.

Cjelokupan prihod od prodatih karata upućen je fondu za rekonstrukciju sarajevske Vijećnice, simbola Sarajeva koji je nakon granatiranja tokom opsade postao i simbol uništavanja kulturnog naslijeđa.

Maja Mićić iz Inicijative mladih, kaže:

„ Želimo svakako da svake godine kroz panel diskusije koje organizujemo podvučemo i neku malo ozbiljniju priču. To je neka politička strana priče – koliko politika i dalje utiče na naše odnose dvadeset godina posle, šta se dešava – da li su se Sarajevo i Beograd približili jedno drugom, da li sada treba da idemo na naredni korak ili mi još uvek moramo da pričamo o tome šta se desilo, jer zapravo to još uvek nije dovoljno otvorena priča u javnosti.”

Upravo jedna od debata pokušala je da ponudi odgovore na pitanje – kako se sagledava nedavna prošlost, jer se odnosi u regionu još uvek prelamaju kroz prizmu različitih verzija istine i reakcija na tuđe istine. Čula su se i mišljenja da bi bilo dobro organizovati i uzvratnu manifestaciju, kako bi se napori učinjeni za mir u Beogradu objektivnije sagledavali u regionu.

Amer Tikveša, izvršni direktor Mirovne akademije Sarajevo, smatra:

„ Da se vidi kako se reaguje društveno odgovorno. Dakle, kako u najgorim vremenima i kada je u pitanju glava, kako se može istupiti protiv onoga ko je predstavnik i ko u moje ime čini neko zlo. Toga u Beogradu ima puno i mislim da je vrijedno to posmatrati. Sigurno je da bi tada ta razmjena bila učinkovitija kada bismo na taj način, neki obostrani pristupili. Ne samo u relaciji agresor – žrtva, nego i branitelj – žrtva.”  

Podsjećanje na opsadu

Damiru Imamoviću ovo je četvrti angažman u okviru „Dana Sarajeva”. Kako kaže, svedok je da su u proteklih šest godina stavovi mnogih, sa kojima je imao kontakte u Beogradu i koji su posjećivali festivalska dešavanja, osjetno evoluirali.

„ Ono što je meni također jako važno je da su stavovi mnogih Sarajlija jako evoluirali kroz ovaj festival. Pri tom ne mislim samo na stavove Sarajlija koji su dolazili u Beograd da sviraju, pjevaju, izvode pozorišne predstave, rade izložbe…,nego i stavovi građana i građanki Sarajeva koji znaju za ovaj festival i koji su dobro upoznati šta se sve dešava i kakav napor čine mladi ljudi, prije svega Inicijativa mladih za ljudska prava”, govori Imamović.

Od 2007. godine „Dane Sarajeva” svakog maja u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsjećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na šutnju zvaničnog Beograda o onom što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu BiH.

Izvor: Al Jazeera