Završena proslava jubileja Milanskog edikta

Sveta arhijerejska liturgija, koju je vodio Vaseljenski Partijarh Vartolomej, ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu, kao centralno obilježavanje 17 vijekova Milanskog edikta, završena je u nedjelju podjelom ordena Svetog Cara Konstantina istaknutim učesnicima iz vjerskog i političkog života.

Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava, predvođeni Vartolomejom, i predstavnici svjetovnog i političkog života.

U liturgiji su učestvovali partijarsi Moskovski, Jerusalimski i Srpski, arhiepiskopi pomjesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

U završnoj besjedi, poglavar SPC Irinej je podsjetio na značaj jubileja koji se obilježava.

“Danas obeležavamo veliki istorijski događaj, koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko”, kazao je patrijarh.

‘Nastavak progona’

Posljednju riječ u besjedi imao je Vartolomej, koji je rekao da “ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli”.

On je podsjetio na progon hrišćana prije proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim dijelovima svijeta.

“Milanski edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svijetu”, rekao je Vartolomej, prenosi agencija Tanjug.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika i građana, a prema procjenama niške Policijske uprave i SPC-a, bilo je prisutno preko 15.000 ljudi.

Centralnu proslavu pratilo je 50 akreditiranih novinarskih ekipa.

Milanski edikt je zakonski akt koji su donijeli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu, i Licinije, kojim  je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona kršćana, koji je trajao 300 godina.

Izvor: Agencije