Završena obnova zapaljenog Arhiva BiH

Prosvjednici su prije osam mjeseci nepovratno uništili dio dokumentirane povijesti BiH (Al Jazeera)

Završena je obnova depoa Arhiva BiH, koji je izgorio u prosvjedima početkom veljače, pa je za sutra najavljena ceremonija otvaranja obnovljenog dijela te institucije smještene u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Rekonstrukciju prostorija Arhiva BiH pomogla je Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA), koja je bila jedna od prvih stranih institucija koja je nakon požara stupila u kontakt s upravom Arhiva BiH i ponudila pomoć.

I ne znajući što se nalazi iza prozora kroz koje su ubacili zapaljive predmete i izazvali požar, prosvjednici su 7. veljače nepovratno uništili dio dokumentirane povijesti svoje države. Ogorčeni zbog teške socio-ekonomske situacije u zemlji, ciljali su Predsjedništvo, a štetu načinili Arhivu BiH.

Budući da nisu imali neophodne resurse, iz Arhiva BiH su zatražili da im se bar izgorjeli depo obnovi i u njega postave police kako bi ondje pospremili spašenu i očišćenu građu, pa je građevinske radove financirala TIKA.

Pomoć znanstvene i stručne javnosti

„Uz agenciju TIKA, moram pohvaliti i angažman stručnjaka iz italijanskog instituta za konzervaciju i restauraciju arhivske i knjižne građe, koji su napravili procjenu štete, ljude iz Češke ambasade u Sarajevu, koji su nam osigurali 1.500 arhivskih kutija, ali i omogućili edukaciju dvoje radnika kako bi profesionalno i stručno mogli izvoditi, pratiti i kontrolisati radove koji nam još predstoje“, konstatirao je, u ranijoj izjavi Al Jazeeri, direktor Arhiva BiH Duško Vržina.

Posebno je pohvalio angažman znanstvene i stručne javnosti, ne samo u BiH nego i u susjednim državama, pomoć institucija i njihovih kadrova, a najviše svoje zaposlenike koji su radili u iznimno teškim uvjetima, vrlo opasnim po zdravlje.

Prema riječima koordinatora TIKA-e za Fatiha Karace, ta je agencija izvršila restauraciju dvaju skladišnih prostora u Arhivu BiH, koji su izgorjeli u požaru i uspostavila sustav pokretnih polica uz instalaciju suvremene opreme.

Ceremoniji otvorenja obnovljenog dijela Arhiva BiH nazočit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika TIKA-e Ali Maskan i brojni gosti iz Turske.

Izvor: Al Jazeera i agencije