Oglasi

Završena istraga o Costa Concordiji

Zahtjev za podizanje optužnice bit će podnijet krajem januara protiv kapetana luksuznog kruzera i saradnika.
Na brodu je bilo više od 4.000 putnika i članova posade kada je Costa Concordia u januaru udarila u hrid i prevrnula seEPA

Italijanski tužitelji su zaključili istragu o brodolomu kruzera Costa Concordiju, u kojem su poginule 32 osobe, i spremaju se zatražiti suđenje kapetanu broda i još osmero osoba, rekao je voditelj istrage u četvrtak.

U septembru je dio izvještaja procurio u medije, a dijelovi su tako došli do javnosti. U njima piše da su kapetan broda i vlasnička firma odgovorni za brodolom, u kojem su poginule 32 osobe.

Jedan od trojice direktora firme Costa Crociere, koji su suočeni sa suđenjem, nije u potpunosti shvatao šta se dešavalo.

Rizičan manevar

Kapetan Francesco Schettino odgovoran je za rizičan manevar koji se završio nasukavanjem broda nedaleko od obale kod Toskane, piše u izvještaju čije je dijelove prenijela italijanska štampa.

Schettino je optužen za brodolom, ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije evakuiranja svih putnika. On tvrdi da bi žrtava bilo mnogo više da nije bilo njegove intervencije.

Izvještaj je sastavljen da bi se pomoglo sudu u procjeni da li se Schettinu i još osmerici ljudi treba suditi.

Na brodu je bilo više od 4.000 putnika i članova posade kada je Costa Concordia u januaru ove godine udarila u hrid i prevrnula se nakon što Schettino brod previše približio otoku Gigliju.

Francesco Verusio, koji je vodio istragu u toskanskoj luci Grosettu, rekao je da očekuje da će uputiti zahtjev za podizanje optužnice krajem januara.

Sudac će potom odlučiti ima li dovoljno dokaza za pokretanje suđenja.

Kasnili izvještaji

Verusio je rekao da bi Schettino mogao biti osuđen na do 20 godina zavora.

Još pet članova njegove posade, uključujući Schettinovog prvog oficira, i tri člana skupine za krizne situacije, koju je osnovala kompanija Costa Crociere kako bi rješavali incident, suočeno je s podizanjem optužnice i suđenjem.

Kompanija Costa Crociere saopćila je da, prema zakonskim odredbama, kapetan ima odgovornost obavijestiti vlasti o nesreći.

Firma je naglasila da su Schettinovi izvještaji sjedištu kompanije kasnili, da su bili nepotpuni i konfuzni i da je bilo teško procijeniti koliko je situacija alarmantna.

Istražitelji su optužili firmu da nije adekvatno obučila svoje osoblje za vanredne situacije i da oni nisu znali šta trebaju raditi u takvoj situaciji, javila je Repubblica.

Izvor: Agencije