Završena investiciono-razvojna konferencija ‘Srebrenica 2015’

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Miloš Milovanović, zatvarajući Investiciono-razvojnu konferenciju koja je u srijedu i četvrtak održana u tom gradu, izjavio je da ekonomski oporavak predstavlja osnovu održivog života te da je ta konferencija pokazala “da smo na dobrom putu”.

Izrazio je zadovoljstvo što je konferencija okupila najrelevantnije političke i ekonomske faktore regije i međunarodne zajednice radi donošenja konkretne strategije s realnim planovima za održivi razvoj Srebrenice, javlja Fena.

Kako je naglasio, ohrabruju resursi kojima Srebrenica raspolaže, a kojih ima u izobilju.

Smatra da će u budućnosti biti iskorišteni za razvoj lokalne zajednice, ali i šire.

Privredni potencijali 

“Srećni smo da Srebrenica bilježi blagi privredni rast u ovim teškim ekonomskim i političkim okolnostima”, rekao je Milovanović, dodajući da će predstavnici Općine nastaviti s aktivnostima koje će Srebrenicu dovesti na zavidan nivo.

Nakon prvog dana konferencije, u srijedu, na kojem su se obratili visoki zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i regije te predstavljen jedan dio privrednih projekata, drugi dan je bio u potpunosti posvećen predstavljanju uspješnih firmi te susretima investitora i donatora, koji su dogovarali detalje saradnje.

Prilikom prezentacije “Zašto investirati u Srebrenicu” istaknuto je da su najznačajniji lokalni potencijali voda, šuma i rude.

Savjetnik za privredu u opštini Srebrenica Ćazim Salimović rekao je da ljekovita voda Guber predstavlja izuzetan resurs, jer bi cijena litra te vode na tržištu iznosila blizu 10 eura.

Pojasnio je da bi s raspoloživim kapacitetima godišnji profit mogao biti blizu 160 miliona Konvertabilnih maraka (oko 80 miliona eura), što će biti realizirano, jer postoje interesi iz Rusije, Austrije i Mađarske za otkup cjelokupne godišnje proizvodnje.

Devet tona srebra

Salimović je istakao da je Srebrenica bogata i šumom te da je drvna industrija prije rata zapošljavala gotovo 2.500 radnika, kao i da će biti učinjeno sve na pronalasku investitora za razvoj kapaciteta ili će eventualno opština biti inicijalni vlasnik preduzeća koje bi u naredne dvije godine mogli zaposliti približno 300 radnika.

“Srebrenica je, ipak, najprepoznatljivija po rudniku”, kazao je Salimović, dodavši da nije dobro što se trenutno prodaje koncentrat rude, što je najniži stepen obrade, dok je prije rata cink korišten u fabrici za pocinčavanje dalekovodnih stubova.

Također je kazao da je prije rata na osnovu olova izgrađena fabrika akumulatora, koja je zapošljavala 800 radnika, kao i fabrika nakita, jer se godišnje iz koncentrata olova dobije sedam do devet tona srebra, a danas se prodaje samo koncentrat olova.

Salimović je naglasio da bi prelaskom na izradu proizvoda višeg stepena obrade bilo zaposleno dodatnih od 300 do 700 radnika i ostvarena dvostruko ili trostruko veća zarada, zbog čega finalizacija sirovina mora biti prioritet.

Na prezentaciji je navedeno da Srebrenica raspolaže i značajnim potencijalima za razvoj poljoprivrede i turizma.

Ulaganja u Srebrenicu

U četvrtak su predstavljene uspješne priče kompanija Srebreničanka, Kla, Mag-Mal, Rattan Sedia, Food Valley, Motel “Alić” i Zvorničanka, kao i projekti njihovog razvoja.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je u srijedu poručio da od konferencije očekuje otvaranje 250 novih radnih mjesta do kraja naredne godine.

Prvog dana konferencije je Aleksandar Vučić, premijer Srbije, obećao Srebrenici pet miliona eura poticaja, od čega će dva miliona eura biti operativna već u ponedjeljak, 16. novembra.

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, obećao je ulaganje u iznosu milion i po eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije