Završena akcija kosovske policije, uhapšeno 15 osoba

Akcija kosovske policije u kojoj je danas uhapšeno 15 osoba osumnjičenih da su počinile krivična djela ugrožavanja ustavnog poretka i sigurnosti na Kosovu je završena.

Privedene su osobe za koje se sumnja da su učestvovale ili podsticale građane Kosova da učestvuju u ratovima u Siriji i Iraku na strani grupa Islamska država u Iraku i Siriji i Al-Nusra.

“Policija je počela akciju u 7:00 ujutro”, kazao je glasnogovornik kosovske policije Brahim Sadriu.

Medu uhapšenima je i pet imama iz raznih kosovskih gradova i visoki zvaničnik Islamskog pokreta ”Ujedinjenje” Fuad Ramiqi.

Policija je uhapsila i jednog od najutjecajnih imama na Kosovu, Shefqeta Krasniqija.

Pretres lokacija

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja iz Prištine da je pretreseno 16 lokacija širom Kosova.

Prema podacima Kosovske obavještajne agencije, u Siriji i Iraku se nalazi između 100 i 200 građana Kosova koji se bore u stranim organizacijama Islamska država Irak i Levant i Al-Nusra, izvijestio je Ahmetaj.

Do sada je na ratištima u Siriji i Iraku ubijeno više od 20 Kosovara.

U Islamskoj zajednici Kosova danas su izjavili da su zabrinuti u vezi sa privođenjima imama. Vjeruju u njihovu nevinost, ali su naglasili da niko ne može da bude iznad zakona.

Povodom hapšenja oglasila se i američka ambasadorica na Kosovu Tracey Ann Jacobson, koja je preko socijalnih mreža čestitala Kosovu na proaktivnom pristupu protiv stranih boraca i ekstremizma, dodaje reporter Al Jazeere.

Policija je danas pozvala građane Kosova da se ne pridružuju sumnjivim organizacijama koje djeluju na teritoriji Sirije i Iraka.

Portal Koha.net prenosi da je u Kačaniku uhapšen S. K. (24), prijatelj Lavdrima Muhaxherija, koji se priključio ISIL-u i ratovao u Siriji, a koji je u augustu ubijen u borbama s kurdskim odbrambenim snagama.

Ranija hapšenja

Policija je saopćila da je današnja akcija nastavak višemjesečne istrage koja se provodi u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom Kosova.

Prilikom pretresa policija je zaplijenila i materijalne dokaze u vezi sa počinjenim dejlima za koja se sumnjiče uhapšena lica, uključujući i elektronsku opremu i druge dokaze.

Prošlog mjeseca policija je uhapsila više od 40 osoba pod sumnjom da su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, na strani organizacija ISIL i Al-Nusra, te za podsticanje nacionalne, vjerske i etničke mržnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije