Završen samit zemalja Zapadnog Balkana u Draču

Hahn je ocijenio da je bilo dosta napretka u Albaniji i Makedoniji što je dovelo do zaključenja pregovora o pridruživanju (AP)

U Draču je, bez prisustva šefova vlada Srbije, BiH i Makedonije, završen neformalni skup premijera zemalja Zapadnog Balkana, na kojem su razmatrana pitanja regionalnih ekonomskih integracija, uklanjanje carinskih barijera i otvaranju novih radnih mjesta.

Domaćin skupa je bio albanski premijer Edi Rama, a prisutan je bio komesar za proširenje EU-a Johannes Hahn.

Jednodnevni skup je održan iza zatvorenih vrata i, kako prenose albanski mediji, fokus je bio na stvaranju zajedničke vizije o Strategiji evropskih integracija, implementaciji i jačanju regionalne ekonomske zone i Sporazuma o roamingu.

Rješavanje bilateralnih sporova

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je zajedničkoj konferenciji za novinare govorio o korekciji granice sa Srbijom i dodao da Kosovo ima svoje granice koje, kako je rekao, treba poštovati.

“Kosovo ima svoje granice sa Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom koje treba poštovati. Mi poštujemo ove granice i ne mislimo da nam je potrebno da budemo kreativni u njihovom dizajniranju”, ponovio je Haradinaj.

Na to se nadovezao komesar Hahn rekavši da misli da u ovom trenutku nije prikladno komentirati pregovore koji su u toku.

“Pretpostavljam da sastanak u Briselu neće biti posljednji, bit će još sastanaka i trebat će vremena za dogovor. Nisam spreman za dalje komentare. Nećemo prihvatiti nove članice ukoliko se ne riješe bilateralni sporovi. Bilo kakav bilateralni sporazum ne bi trebalo da utiče na stabilnost regije”, rekao je Hahn.

Hahn je ocijenio da je bilo dosta napretka u Albaniji i Makedoniji što je dovelo do zaključenja pregovora o pridruživanju.

“Razgovarali smo o ekonomskoj integraciji i onome što je dosad postignuto, a najvažnije je ono što je postignuto. U cijeloj regiji otvoreno je 80.000 novih radnih mjesta”, rekao je Hahn i dodao da je uposlenost u zemljama regije povećana za 18 posto u odnosu na 2016., što je, naveo je, posljedica privrednog rasta i rasta trgovinske razmjene između zemaja regije sa EU-om.

Obaveze preuzete na samitima u Trstu i Londonu

Rama je kazao da je pristup eliminiranje carinskih barijera, povećanje trgovinske razmjene, ali i aspekti vezani za inicijative u okviru grupe zemalja kao što između ostalog osnivanje Centra za održivi razvoj Crne Gore podržan od svih.

Crnogorski premijer Duško Marković je rekao da Podgorica pozdravlja sporazum Makedonije i Grčke kao i dijalog Prištine i Beograda, ali da smatra da u fokusu moraju biti i ekonomske teme posebno ispunjavanje obaveza već preuzetih na samitima u Trstu i Londonu.

“U ovoj godini su se desile velike stvari za cijelu regiju Zapadnog Balkana. Nova strategija Evropske komisije za proširenje je okidač za sve nas u pravom smjeru. Ta strategija daje jasnu perspektivu regiji. Ali da bi ta perspektiva bila izvjesna mi moramo uraditi sve što je do nas kako bismo došli do svih onih benefita koji proističu iz Strategije i naših nacionalnih integracionih politika”, rekao je Marković.

On je naveo da je dogovor Makedonije i Grčke veliki događaj, kao i da odlučno treba da podržati dijalog Prištine i Beograda.

“Što skoriji to bolji kao i da taj dogovor nije samo u korist Srbije i Kosova nego i cijele regije”, kazao je Marković.

Izvor: Agencije