Završen protest poljoprivrednika iz RS-a

U Gradišci je završeno okupljanje poljoprivrednih proizvođača iz bh. entiteta Republike Srpske, koji na protestu tražili isplatu podsticaja iz prošle godine, zaštitne mjere za domaću proizvodnju i više brige za agrar u RS-u, javlja novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Poljoprivrednici iz Bijeljine su na protest došli u tri autobusa, a bilo je najmanje 100 traktora. 

Jedan broj njih došao je na dionicu autoputa Banja Luka – Gradiška, u Čatrnji, na traktorima i s transparentima na kojima su ispisani zahtjevi vlastima, uz ostavljeni rok do 15. marta da budu ispunjeni.

Ovo su, kazali su, mirni protesti i upozorenje nadležnim da bez isplate podsticaja neće moći krenuti u proljetnu sjetvu, prenosi Fena.

Tvrde da im resorno ministarstvo duguje gotovo 41 milion konvertibilnih maraka (20,5 miliona eura) za podsticaje te najavljuju i radikalnije mjere ukoliko se ne odgovorni na njihove zahtjeve.

‘Vlada ne prihvata ultimatum’

Na protestima su bili voćari, mljekari, povrtlari… iz više opština u RS-u.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a ranije je saopćeno da ne prihvataju, kako su naveli, ultimatum koji su predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a dali za isplatu podsticajnih sredstava za 2016. godinu i podsjećaju da Vlada RS-a garantira isplatu cjelokupnog duga.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je nedavno kazala da će, kada stignu sredstva po osnovu klirinškog duga, poljoprivrednici imati prioritet da im se izmire dugovanja iz prošle godine.

“To je trebalo da se desi tokom februara, ali očigledno neće. Žao mi je što se opredjeljuju za proteste, ali imaju pravo”, kazala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije