Završen premijerski skup zemalja regije u Draču

Zemlje Zapadnog Balkana trebale bi da se fokusiraju na zajedničku ekonomsku zonu, poručio je evropski komesar za proširenje (Tanjug)

Završen je nezvanični sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana u Draču u Albaniji. Cilj je bio ubrzavanje provođenja obaveza preuzetih na Samitu u Trstu u julu, posebno akcionog plana za produbljivanje ekonomskih integracija u regiji. 

Domaćin sastanka bio je premijer Albanije Edi Rama, a osim premijera Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova, prisutni su bili i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Cyril Muller.

Učesnici današnjeg skupa u Draču najavili su organiziranje konferencija u narednom periodu na kojima će biti prezentirani ozbiljni investicioni projekti regionalnog karaktera, a za koju su svi iskazali interes.

Zemlje Zapadnog Balkana trebale bi da se fokusiraju na zajedničku ekonomsku zonu, poručio je evropski komesar Johannes Hahn i dodao da regionalna ekonomska integracija nije alternativa za pristupanje EU-u.

Regionalna ekonomska saradnja je jednostavno koristan element, dok će izgradnja zajedničkog ekonomskog područja zemalja Zapadnog Balkana, automatski povećati privredni rast i smanjiti nezaposlenost, poručio je Hahn na svom Twitter nalogu neposredno prije početka prve sesije neformalnog premijerskog skupa u albanskom ljetovalištu Draču.

Brnabić: Makedonija ostaje uzdržana po pitanju Kosova u UNESCO-u

Makedonija će biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja o članstvu Kosova u UNESCO-u, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u Draču, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevim na marginama neformalnog skupa zemalja Zapadnog Balkana. 

“Makedonija će ostati na istoj liniji, odnosno biće neutralna ako se bude glasalo za ulazak Kosova u UNESCO”, rekla je Brnabić. Objasnila je da joj je makedonski kolega potvrdio ono što joj je obećao na samitu zapadnobalkanske šetorke u Trstu, u julu.

U razgovoru je, kaže, konstatovano da je Makedoniji veoma važno prijateljstvo sa Srbijom i da će to biti “jasan signal jačeg prijateljstva i jačih veza sa Srbijom, tako da očekujem da se to pitanje ne otvara”.

Premijerka Srbije također je kazala da će makedonski premijer Zoran Zaev posjetiti Srbiju u novembru: “Danas sam razgovrala sa Zaevom o događajima proteklih dana. Imamo dosta dobro razumevanje oko daljih koraka naše saradnje, ja sam ga pozvala i dogovorili smo se da poseti Srbiju u novembru.”

Tada će se, dodala je, dogovoriti i o održavanju zajedničke sjednice Vlada Srbije I Makedonije.

On je pozvao i građane Albanije da ne traže azil u zemljama Evropske unije jer, kako je rekao, od toga neće imati koristi, a Albanija može imati štete na putu eurointegracija.

Hahn je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom rekao da neke zemlje EU-a prepoznaju nastojanja zvanične Tirane da smanji taj broj.

Lakši pristup evropskim fondovima

“Kao samostalne države jesmo mala tržišta, ali kao Zapadni Balkan sa gotovo 20 miliona stanovnika možemo biti vrlo privlačan prostor za vrlo ozbiljne investicije”, kazao je Feni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zvizdić je naglasio da je fokus današnjeg susreta u Draču jačanje ekonomske saradnje država Zapadnog Balkana.

Činjenica je da postoji veliki broj barijera, ali Zvizdić je kazao kako je na sastanku konstatirano da također postoji i veliki prostor za unapređenje trgovinske razmjene kao i za implementaciju i realizaciju bitnih investicionih projekata koji bi ovoga puta imali regionalni karakter.

“Razgovarat ćemo i o lakšem pristupu evropskim fondovima, od strane država Zapadnog Balkana, jer sve više sazrijeva mišljenje da Zapadni Balkan mora jednom ubrzanom dinamikom postati integrativni dio Evropske unije”, zaključio je Zvizdić.

Kandidatura Beograda za sjedište sekretarijata transportne zajednice

Regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susjedima prioriteti su Vlade Srbije, istakla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Članstvo u Evropskoj uniji strateško je opredeljenje Srbije”, naglasila je, podsećajući da je „Srbija posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka EU“.

Na sastanku koji je bio zatvoren za medije, Brnabić je govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, “naši prioriteti ostaju autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač („Autoput mira“), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš-Dimitrovgrad, Budimpešta-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima”, prenosi Tanjug.

Učesnici sastanka na prvoj sesiji razgovarali su o transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o Zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu.

Brnabić je naglasila da je Srbija zvanično podnijela kandidaturu za sjedište sekretarijata transportne zajednice JIE u Beogradu.

“Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom“, rekla je. 

Izvor: Agencije