Završen pontifikat pape Benedikta XVI

Pontifikat pape Benedikta XVI završio je u četvrtak u 20 sati, čime je postao prvi poglavar Katoličke crkve u šest stoljeća koji se odrekao papinske službe.

Stolica vrhovnog poglavara katoličkih vjernika ostala je upražnjena do novih konklava, o čijem početku tek trebaju odlučiti kardinali.

Pontifikat, koji je trajao sedam godina, deset mjeseci i devet dana, službeno je prestao u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu, gdje je Papa stigao nakon oproštaja s kardinalima, osobljem Vatikana i švicarskom gardom ranije u četvrtak.

Kako je najavljeno, Joseph Ratzinger će se, kao “Njegova Svetost Benedikt XVI, papa u miru”, povući iz Castel Gandolfa južno od Rima u samostan na vatikanskom brežuljku, gdje će živjeti daleko od očiju javnosti.

Papinska služba završila mu je tačno u 20 sati, kada je Benedikt XVI skinuo Ribarov prsten, a švicarska garda povukla se ispred njegovih odaja.

Od toga trenutka pa do izbora novoga pape katedra rimskog biskupa je upražnjena, a kardinali će već u petak početi pripremne sastanke o odluci o početku konklava za izbor novoga poglavara Katoličke crkve.

Hodočasnik

Papa  je u četvrtak oko 17 sati u automobilskoj pratnji napustio Vatikan. U crnom Mercedesu dovezen je do helikoptera, kojim je, uz zvonjavu crkvenih zvona, odletio u ljetnu papinsku rezidenciju Castel Gandolfo.

Benedikt XVI je u svom posljednjem obraćanju kao Papa mnoštvu okupljenom na Trgu Slobode u četvrtak u Castel Gandolfu poručio da je od sada samo “hodočasnik”.

“Više nisam Papa, samo sam hodočasnik”, rekao je Benedikt XVI okupljenima s balkona papinske rezidencije i istaknuo da želi nastaviti “raditi za dobro crkve”.

Obraćajući se kardinalima posljednjeg dana svoje službe, papa je ranije pozvao Rimokatoličku crkvu da se ujedini oko njegovog nasljednika i obećao svoju “bezuvjetnu” poslušnost novom poglavaru.

“Hvala vam na vašoj ljubavi i podršci. Želim vam da uvijek osjetite sreću koja dolazi od stavljanja Krista u središte svog života”, glasio je papin zadnji tweet.

“I dalje ću vam biti blizu u molitvi, naročito u idućih nekoliko dana, dok budete birali novoga papu, kojem ja danas obećavam svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost”, rekao je Benedikt XVI.

“U ovih prošlih osam godina proživjeli smo u vjeri divne trenutke sjajnog svjetla na putu Crkve, kao i trenutke kada su oblaci zamračili nebo”, kazao je on kardinalima, od kojih će većina birati njegovog nasljednika.

Papinstvo Benedikta XVI bilo je zasjenjeno skandalima seksualnog zlostavljanja, curenjem njegovih privatnih dokumenata i izvještajima o sukobima među njegovim najbližim savjetnicima, pa se vjeruje da su te krize pridonijele njegovoj odluci da postane prvi papa u šest stoljeća koji se odrekao papinstva.

Njegovo mjesto ostat će prazno dok kardinali izbornici ne izaberu novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Izvor: Agencije