Završen izvještaj o zločinima u Žutoj kući

Rezultati trogodišnje međunarodne istrage o trgovini organima i ostalim ratnim zločinima tokom i nakon rata na Kosovu, koju je pokrenuo izvjestitelj Vijeća Evrope Dick Marty, očekuju se u utorak.

U izvještaju iz 2010. godine navodi se ime kosovskog premijera Hashima Thacija kao organizatora navodnih zločina, zajedno sa vođama Oslobodilačke vojske Kosova.

Opisuje se i tzv. žuta kuća, gdje su, prema izvještaju, dovođeni, mučeni i ubijani većinom zarobljeni Srbi sa Kosova, a dio njih se slao dalje radi trgovine organima.

U toj kući, koja se nalazi u sjevernoj Albaniji, gosti su rijetki, a vlasnik Abdulla Katuci (84) kaže kako su patnje za njegovu porodicu počele prije deset godina, kada su mu albanski i međunarodni tužioci zakucali na vrata.     

“Dva dana smo spavali napolju. Stavili su hemikalije u kuću, koje su bile otrovne. Tužilac mi je rekao da niko ne smije da ulazi u kuću, a hljeb i ostalu hranu treba da bacamo u rijeku. Dvije noći su djeca spavala napolju i nismo imali šta da jedemo. Rekli su mi da sam učinio nešto loše, nisam znao šta da radim, bio sam u teškoj situaciji, htio sam da izvršim samoubistvo. Nikada u životu nisam bio u tako teškoj situaciji”, žali se Abdulla Katuci, stanovnik sela Rripe.

Thacijeva tužba za klevetu

Članovi porodice Katuci kažu kako su uvjereni da će rezultati istrage pokazati samo ono što oni godinama znaju – da se tu nije dogodilo ništa loše, nakon čega će, kako najavljuju, tražiti naknadu štete od albanskih i međunarodnih institucija.

“Zahtijevamo i zahtijevaćemo moralnu naknadu, jer je ovo nepravda. Naša država je dovela u našu kuću međunarodne istražitelje, koji su nas iz nje izbacili. Spavali smo u snijegu. Zahtijevamo od američkog tužioca da dođe još jednom, da još jednom provjeri da li su te tvrdnje istinite i da nas on uputi gdje da tražimo naknadu za sve što smo pretrpjeli posljednjih deset godina”, ukazuje Mersim Katuci.

Kosovskom sudu je prije četiri godine htio da se obrati i aktuelni premijer Hashim Thaci, koji je tada izjavio da će tužiti izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martyja za klevetu, jer ga je 2010. godine opisao kao vođu kriminalne grupe koja je tokom i neposredno nakon rata na Kosovu trgovala ljudskim organima. 

Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj podsjeća kako tužba nikada nije pokrenuta, jer izvjestitelji Vijeća Evrope imaju diplomatski imunitet.

“Dick Marty treba da pripremi advokate, to jest ako može da nađe dobre advokate da ga brane, jer ni pod kojim okolnostima ne može pobjeći od pravde za ovu klevetu”, rekao je tada Thaci.

Potraga za žrtvama

Da nije riječ o kleveti, nego istini, vjeruju porodice nestalih Srba sa Kosova, kao što je Olgica Božanić, koja je prije 16 godina izgubila 15 članova porodice. Troje i dalje traži.

Trenutno se na Kosovu traga za više od 1.700 osoba, od toga su njih 500-tinjak kosovski Srbi nestali tokom i neposredno nakon rata.

“Do danas ja ne znam dokle su moja braća i moji rođaci bili živi. Ko je naradio da se ubiju, gde su ubijeni i da li su korišćeni za trgovinu organima. Sa nestrpljenjem iščekujem izveštaj Klinta Williemsona i imam pravo kao sve naše porodice da saznam i da tražim pravu istinu i da počinioci zločina budu kažnjeni”, ukazuje Olgica Božanić iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih.

Rezultati istrage, koji će se objaviti u utorak, neće se baviti samo trgovinom ljudskim organima, već i ostalim navodima za ratne zločine.

Porodica Katuci, koja živi skromno na sjeveru Albanije, nada se da se nakon deset godina njihova kuća napokon neće više pojavljivati na naslovnicama svjetskih medija.

Izvor: Al Jazeera