Završen Ekonomski forum u Istanbulu

Završen je posljednji dan Svjetskog ekonomskog foruma u Istanbulu.

Finansijski stručnjaci iz Evrope, Azije i Afrike razmijenili su mišljenja o glavnim izazovima s kojima se suočava svjetska ekonomija, s posebnim naglaskom na Grčku i njen potencijalni izlazak iz eurozone.

Alexander Stubb, ministar Finske za evropska pitanja, kaže: “Šta god da se desi u Grčkoj, sad smo mnogo bolje pripremljeni nego prije dvije godine. Ako Grčka istupi iz eurozone, to neće biti obično napuštanje. Ali zaštitne mjere koje su kreirane jače su nego prije nekoliko godina.”

‘Mjere štednje su dobre’

Bivši ministar finansija Grčke Georgie Papaconstantinou za lošu situaciju prvenstveno krivi utaju poreza građana njegove zemlje.

“Iako je utaja poreza hroničan problem u mojoj zemlji, mnogo toga je urađeno u posljednje dvije godine kako bi se pravila igre promijenila i naplata poreza povećala. Zbog utaje poreza ljudi sada dobijaju zatvorske kazne, što prije nije bio slučaj. No, povećanje naplate poreza težak je zadatak u vremenu teške recesije”, kaže on.

Grčka se već petu godinu nalazi u dubokoj recesiji, za koju Grci vjeruju da je najviše izazvana rigoroznim mjerama štednje koje su nametnute od eurozone u zamjenu za finansijsku pomoć koju Grčka prima kako bi izbjegla bankrot.

“Ekonomski rast i mjere štednje idu jedno s drugim. Ako pogledate zemlje koje su se držale mjera štednje poput Finske, Švedske, Holandije, Njemačke ili zemalja BRIKS-a [Brazil, Rusija, Indija, Kina], one bilježe paralelno i ekonomski rast. Dakle, mjere štednje su dobre ako imate instrumente da ih provedete u djelo”, kaže Stubb.

‘Problem u finansijskom sistemu’

No, bivši ministar finansija Grčke se ne slaže.

On smatra da je problem u cijelom finansijskom sistemu, što se vidi i na primjeru Španije.

“Mislim da je Španija uradila sve što je mogla kako bi izbjegla finansijsku pomoć ostalih članica. Činjenica da je Španija, koja ima mnogo zdraviju ekonomiju od ostalih problematičnih zemalja, u ovako teškoj situaciji pokazuje da taj problem nije problem samo jedne članice. To je problem cijelog sistema. Jer ako pogledate odnose vanjskog duga ili deficita Španije, ne možete naći razlog ovako visokim kamatama po kojima se Španija zadužuje na međunarodnom tržištu”, smatra Papaconstantinou.

Za razliku od Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, kojem prisustvuje svjetska elita, ovaj forum više je bio koncentriran na Evropu, Aziju i Afriku.

Iako je glavni motiv Foruma bila ekonomija, podjednako se raspravljalo i o izraelsko-palestinskom konfliktu.

Izvor: Al Jazeera