Završava Berlinale, u trci za Zlatnog medvjeda 19 filmova

Jedna od zamjerki je da sve manje filmskih zvijezda posjećuje Berlinale (EPA)

Dodelom nagrada u Berlinu u subotu uveče završava se zvanični deo 68. međunarodnog filmskog festivala, a Berlinale završava u nedjelju programom namenjenim širokoj publici.

Prema kritičarima i ovo izdanje festivala nije ostvarilo nekadašnji visok nivo festivala koji, pored onog u Cannesu i Veneciji, pripada među tri tzv. „A“ filmska festivala.

„Među 400-tinjak filmova prikazanih na festivalu je bilo nesumnjivo vrlo kvalitetnih filmova. No, upravo takmičarski program odlikuje nasumični izbor i vrlo upitni kvalitet nekih filmova“, piše filmski kritičar portala Filmdienst Marius Nobach.

U takmičarskom programu 24 filma

U glavnom, takmičarskom programu prikazana su 24 filma od kojih 19 konkuriše za Zlatnog medveda.

Nakon posljednjeg takmičarskog filma, kritičari uglavnom kao glavne favorite pominju filmove Dovlatov, rusko-poljsko-srpsku koprodukciju u režiji Alekseja Germana Juniora i u kojem glavnu ulogu igra mladi beogradski glumac Milan Marić, film Tranzit nemačkog reditelja Christiana Petzolda, te filipinski film Sezona đavola reditelja Lava Diaza.

Hvaljeni od kritike i kao mogući kandidati za jednu od nagrada pominju se još i animirani film Ostrvo pasa američkog reditelja Wesa Andersona i Utoeya 22. jula, norveškog reditelja Erika Poppea.

Voditelji Berlinalea i ove godine su se morali suočiti s kritikama da na sam festival dolazi sve manje zvezda.

Osim filma Ostrvo pasa koji je otvorio festival i koji je u Berlin doveo zvezde poput Billa Murraya ili Bryana Cranstona, posljednjih desetak dana crvenim tepihom su prošetali još i Isabele Huppert, Robert Pattison i Joaquin Phoenix.

Na marginama festivala održane su i mnoge podijumske rasprave na temu seksualnog nasilja u Hollywoodu.

Rasprava o budućnosti Berlinalea

Uoči festivala se među nemačkim filmskim radnicima razvila žestoka rasprava o budućnosti Berlinalea. Sadašnji direktor Dieter Kosslick nakon sledećeg izdanja festivala odlazi u penziju.

Potpisnici jednog otvorenog pisma upućenog nemačkoj državnoj sekretarki za kulturu Moniki Gruetters traže jasno profilisanje festivala u godinama koje dolaze.

Ovogodišnji Berlinale je zasenila i vijest o smrti bosanskohercegovačkog glumca Nazifa Mujića koji je za svoju ulogu u poludokumentarnom filmu Danisa Tanovića Epizoda u životu sakupljača željeza 2013. dobio Srebrnog medveda za najbolju mušku ulogu.

Hrvatska kinematografija je na Berlinaleu bila prisutna kroz češki dokumentarni film U slučaju rata, u kojem se zagrebačka producentska kuća Hulahop pojavljuje u ulozi koproducenta, i koji je delimićno  finansiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je prikazan u sklopu programa Panorama.

Izvor: Agencije