Zaustavljeno širenje požara na Makarskoj rivijeri

Širenje požara kod Podgore u nedjelju poslijepodne je zaustavljeno i vatra je u okruženju gasitelja, vatrogasci saniraju opožarenu površinu od oko 300 hektara te gase povremene vatre, a tri kanadera Ministarstva obrane Republike Hrvatske iza 13 sati gasila su požar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražen Glavina koji vodi gašenje velikog požara što je noćas poslije dva sata buknuo u Gornjoj Podgori.

Požar gasi više od 250 vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, kojima su u pomoć pritekli vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Požar kod Podgore do 16:30 sati još nije bio pod nadzorom gasitelja iako je vatra uglavnom okružena, pa se, uz gašenje, radi i na uspostavi sigurnosne zone kako se vatra tijekom noći ne bi vratila prema Podgori.

Dobra je okolnost je i što je jačina bure osjetno oslabila, prenosi Hina.

Uzroci se istražuju

Ujedno, napomenuo je Glavina, pružena je i ‘vatrogasna pruga’, duža od jednog kilometra kako bi se vatra kontrolirala s biokovskog prijevoja Staza.

U požaru, prema prvim informacijama izgorjela je najvećim dijelom borova šuma i nisko raslinje te dio zapuštenih kao i obrađenih maslinika.

Uzroci izbijanja noćašnjeg požara u Gornjoj Podgori za sada nisu poznati i istražuju se.

Opskrba električnom energijom istočnog dijela Podgore te ostalih mjesta do Živogošča bila je uspostavljena, ali je dolaskom kanadera ponovno prekinuta zbog sigurnosnih razloga te je ponovno uspostavljena nakon što kanaderi odradili svoj posao.

Državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac i dalje je zatvorena za promet kao i biokovska prometnica do vrha Sveti Jure.

Požar koji je izbio noćas iza dva sata u Gornjoj Podgori brzo se u jutarnjim satima, nošen burom koja je na udare puhala i više od 100 kilometara na sat, primaknuo prvim podgorskim kućama i hotelu “Sirena” koji su velikim naporima vatrogasaca obranjeni, kazao je ranije Glavina.

Iz hotela “Sirena” ispred kojeg su gorjele palme, zbog opasnosti od vatre gosti su bili evakuirani, a evakuiran je i dio stanovnika Podgore čijim je kućama zaprijetila vatra.

Vatrogasci su rano poslijepodne uspjeli obuzdati požar prema Podgori i Tučepima te više nije bilo opasnosti za kuće Podgorana i gosti hotela “Sirena” mogli su se vratiti u hotel.

Vatrogasci su potom ulagali napore kako bi obuzdali širenje vatre potpomognuto jakim vjetrom na teško pristupačnom terenu, gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo.

Požar se u tim trenucima širio prema borovoj šumi između Podgore i Tučepa nedaleko ceste Makarska – Vrgorac kao i prema šumi Parka prirode Biokovo.

Stanje na terenu nije bilo zadovoljavajuće jer se vatra potpomognuta vjetrom i dalje brzo širila gustom borovom šumom kroz Park prirode Biokovo, a vatrogasci su ulagali veliki napor kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu.

U pomoć vatrogascima u jutarnjim satima pritekla su na kratko i tri kanadera, koji su potom zbog jakog vjetra na moru u Bračkom kanalu odustali od nastavka gašenja iz zraka te se vratili u bazu.

Zbog požara za promet je tijekom dana bila zatvorena državna cesta D8 /Jadranska magistrala/ između Tučepa i Podgore, državna cesta D512 Makarska – Vrgorac kao i Biokovska cesta jer su se tim putevima kretala brojna vatrogasna vozila.

Ujedno je zbog opasnosti bio isključen je 110 i 35 kW dalekovod te nisko naponska mreža pa je Podgora bila bez električne energije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije