Zaustavljena privatizacija u Sloveniji

Bratušek: Do imenovanja nove vlade ne smije se zaključiti nijedan postupak privatizacije koji je već u toku, niti započeti nove prodaje (AFP)

Slovenska vlada u odlasku u četvrtak je donijela odluku da zaustavi proces privatizacije državne imovine koji će se nastaviti nakon što bude imenovana nova vlada čije se formiranje, nakon parlamentarnih izbora 13. jula, očekuje u septembru ili oktobru, prenose agencije.

Premijerka Alenka Bratušek izjavila je kako je zaključak Vlade da se do imenovanja nove vlade ne smije zaključiti nijedan postupak privatizacije koji je već u toku, niti započeti nove prodaje.

Vlada i Parlament odobrili su prošle godine prodaju 15 kompanija i banaka u većinskom državnom vlasništvu, a do sada je završena prodaja dvije njih.

Reakcije analitičara

U poodmakloj fazi su postupci prodaje Telekoma Slovenije i Aerodroma Ljubljana, za koji je ponude dalo više strateških investitora i investicijskih fondova.

Slovenski financijski analitičari negativno su reagirali na odluku Vlade o privremenoj obustavi svih privatizacijskih postupaka iako je privatizacija postala jedna od glavnih tema predizborne kampanje.

Analitičari navode kako je riječ o populističkom potezu koji bi mogao naškoditi državi na finansijskim tržištima, ali i u Evropskoj uniji s obzirom na obećanje zvanične Ljubljane Evropskoj komisiji da će izraditi precizan plan i strategiju izlaska države iz vlasništva vodećih firmi, te izvesti i drugi krug privatizacije.

Izvor: Agencije