Zaustavljen ‘Konvoj slobode’ za Siriju

Iz ministarstva vanjskih poslova Turske kažu da su u kontaktu sa ljudima iz konvoja, ali ne navode da li Ankara podržava ovakvu kampanju (EPA)

Turska policija zaustavila je konvoj humanitarne pomoći koji su organizirali sirijski emigranti u pokušaja da uđu u Siriju.

‘Konvoj slobode za Siriju’ u kojem je oko 150 aktivista iz Evrope, Sjeverne Amerike i arapskog svijeta, zaustavljen je blizu grada Kilisa, oko 15 kilometara od graničnog prijelaza Oncupinar.    

Sirijski pisac Muhyedin Lazikani, koji je bio u konvoju, rekao je za Al Jazeeru da aktivisti nose hranu, deke i lijekove kako bi ih predali ljudima u Siriji.

Kritike Turske

„Spremni smo da postavimo šatore ovdje i ostanemo koliko god bude trebalo“, rekao je on.

Belal Dalati, 42-godišnji sirijski biznismen koji živi u Kaliforniji, rekao je da je prošle sedmice njegov rođak ubijen u sirijskom gradu Zabadina, blizu granice sa Libanom.

„Gledamo ljude kako umiru, žene, djeca i stariji također su žrtve ovog sukoba samo zato što režim želi zadržati moć“, rekao je Dalati.

„Pozivamo na međunarodnu vojnu intervenciju, kako bi se stvorila sigurna zona za ljude, a slobodna vojska mogla organizirati“, naveo je on.

Iz ministarstva vanjskih poslova Turske rekli su za agenciju Reuters da su u kontaktu sa ljudima iz konvoja, ali nisu naveli da li Ankara podržava ovakvu kampanju. 

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je predsjednika Assada te ga pozvao da se povuče.

Turska, koja dijeli 900 kilometara granice sa Sirijom, primila je nekoliko hiljada izbjeglica, uključujući pripadnike pobunjeničke Sirijske slobodne vojske, dok se članovi opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća redovno sastaju u Istanbulu.

Član konvoja Samir Jisri, 35-godišnjak koji predaje kompjutersku grafiku u Torontu, rekao je da želi da se vrati u zemlju koju je napustio kao dijete.

„Sirijska revolucija je revolucija-siroče jer niko ne želi da je podrži, čak ni Arapska liga. Posljednja nada koju imamo je Turska“, naveo je on.

Moayad Skaif, 30-godišnji sirijski novinar iz Katara, rekao je da žele ući u Siriji kako bi cijelom svijetu pokazali šta se tamo dešava. „Assad ne želi da se otkrije istina“, izjavio je ovaj novinar.

Ubijen novinar

U srijedu je osam ljudi, među njima i francuski novinar, ubijeno u Homsu u vrijeme kad je Arapska liga objavila da će odgoditi slanje novih posmatrača u zemlju nakon napada na njenu misiju ove sedmice.

Gilles Jacquier, novinar televizije France 2 je prvi zapadni reporter koji je ubijen tokom desetomjesečnih nemira u Siriji.

Francuska vlada, grupe za ljudska prava i opozicija zahtijevaju nezavisnu istragu o ubistvu Jacquiera, koji je bio u grupi 15 novinara koja je snimala provladin miting u gradu Homsu. 

Ujedinjeni narodi su procijenili da je više od 5.000 ljudi ubijeno od marta prošle godine kada je počela pobuna protiv predsjednika Bashara al-Assada i njegove vlade.  

S druge strane, Sirija tvrdi da se bori sa „teroristima“ koje podržavaju stranci te da je 2.000 vojnika i policajaca poginulo u sukobima.

Izvor: Al Jazeera i agencije