‘Zaustavili’ svoje živote da bi sačuvali tuđe

Villa Adriana je starački dom austrijskih investitora, smješten u srcu Bihaća u kojem egzistira od 2016. godine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Uprava i osoblje doma za stare Vila Adriana oduševili su ne samo Krajišnike već i javnost u regionu, kada su zbog pojave korona virusa odlučili ostati u karantenu sa svojim štićenicima. Razlog takve odluke je da se svi štićenici maksimalno zaštite od oboljevanja, jer se radi o najrizičnijoj grupi populacije.

Villa Adriana je starački dom austrijskih investitora, smješten u srcu Bihaća u kojem egzistira od 2016. godine. Radi se o modernoj ustanovi koja je zasnovana na europskim standardima, a sa čvrstim temeljima postavljenim na bosanskoj tradiciji, osjećaju bliskosti i porodičnog života u jednoj velikoj zajednici. Trenutno u domu živi 50 stanara, a zaposleno je 25 radnika koji su pokazali da ovaj posao rade srcem. Ono što je posebno za ovu ustanovu je vedar duh i pozitivno raspoloženje koje se osjeti prilikom svake posjete.

„Naša misija je da se život svakog našeg stanara odvija kroz profesionalnost i što bolju njegu i brigu, ali prvenstveno uz osjećaj bliskosti. Prije korone funkcionisali smo po našim ustaljenim pravilima i sistemu rada, planirajući nove projekte, proširenje i stalno razmišljajući o unaprijeđenju naših usluga. Te planove prekinulo je naglo saznanje o koroni, zbog čega smo hitno morali reagovati i promijeniti naše prioritete. Naš jedini prioritet od tog momenta postalo je očuvanje zdravlja naših stanara, po bilo koju cijenu.“, kaže Ines Kurtagić, direktorica Doma

Njihove živote stavili ispred svojih

Upravo na toj osnovi, svijesni da rade sa najugroženijom skupinom ljudi, na zajedničkom sastanku kolektivno su se odlučili za dobrovoljnu karantenu kao najbolji vid zaštite koju im mi kao ustanova mogu pružiti.

„Nakon 53 dana karantene možemo reći da od 17. marta2020 godine kada smo ušli u karantenu do danas taj period bio veliki izazov i životno iskustvo koje je neprocjenjivo za sve nas. Imajući u vidu da mnogi naši uposlenici imaju supružnike, djecu, pa čak i unučad, radilo se o psihološkoj borbi za sve nas, ali kada smo ispred sebe postavili cilj i želju da naši korisnici budu dobro i sigurni, iz tih borbi smo izlazili jači i istrajniji u našoj odluci. Tu su veliku ulogu imali i naši najmiliji koje smo ostavili kod naših kuća jer su nas zapravo oni motivirali i davali snage za dalje u momentima kada smo osjećali slabost“, pojašnjava direktorica Kurtagić.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ispred uprave Ustanove neizmjerno su zahvalni što su njihovi radnici srčano i posvećeno radili svaki dan trajanja ove dobrovoljne karantene zbog čega se, kažu, bilo koja vrsta nagrade čini malom kao nadokanada za njihovu predaost.

„Naravno, dobili su novčane nagrade i dodatni godišnji odmor kojeg mogu koristiti odmah po izlasku iz karantene, a posebno se radujemo što ćemo kada se sve ovo završi otići na zajedničko putovanje kao što smo i prije radili“, raduje se direktorica Kurtagić.

Velika gesta velikih ljudi

Kako bi se uvjerili u značaj i veličinu hrabrog čina Uprave i osobolja doma Vila Adriana, upitali smo i njihove stanare šta misle o svemu.

Šerka Hrnčić  oduševljena je odlukom osoblja da ostavi svoje porodice i ostane ovdje s njima, brineći se o njihovom zdravlju gotovo dva mjeseca.

“Mogu reći da su nas direktor i osoblje Doma spasili. Svi smo bili zabrinuti da nam u Dom neko ne unese korona virus. Hvala Bogu, evo 52 dana smo tu i nikome ništa ne fali i svi smo dobro. Zaista je to veliki čin i treba im dati priznanje za to što su ostali ovdje s nama, odvojeni od svojih porodica kako bi nas starce ovdje pazili. Ništa nam nije nedostajalo u tom periodu i sve je bilo u najboljem redu”, oduševljeno govori Šerka.

Među zadovoljnim i sretnim korisnicima Doma je i Ljubica Kukolj. Nije oklijevala da pohvali Upravu i ljubazno osoblje Vila Adriane za sve što su učinili tokom proteklih 50 dana kako bi se njihovi štićenici osjećali što sigurnije i ugodnije.

“Zahvaljujem se svima što su nas tako pazili i uredili da niko ne ulazi u Dom i da niko iz njega ne izlazi. Hvala im što su nas cijelo to vrijeme čuvali na najbolji mogući način. Svaka čast ovim sestrama koje imaju muževe i djecu, ali su ostali ovdje i pazili na nas. Zadovoljni smo tretmanom ovdje, cijelo vrijeme smo pjevali i pravili zabave kako ne bi razmišljali o toj bolesti. Stvarno nam je bilo lijepo. Nismo bili stalno zatvoreni u sobe”, kroz suze nam je rekla Ljubica.

Na kraju treba istaknuti i veliki ljudski gest vlasnika doma Vila Adriana koji je, iznenadivši sve, doputovao iz Austrije neposredno pred početak same karantene i došao u dom kako bi bio sa svojim timom u najtežim momentima i ostao tu do zadnjeg dana.

„Uprkos tome što je njegov povratak kući bio neizvjestan, on je bez imalo oklijevanja ostavio svoju porodicu i svoje najmilije u Austriji i stavio živote naših majki i djedova ispred njihovih. Bili su to trenuci kada smo u njemu vidjeli osobu koja svima nama predstavlja sigurnost, snagu i stabilnost“, prisjeća se direktorica Kurtagić.

Dodaje kako su iz toga mnogo naučili, te da im je organiziranje brojnih projekata i aktivnosti pomoglo da prevaziđu teške dane.

„Čak smo uspjeli da našeg generalnog vlasnika, koji inače nije ljubitelj savremenih tehničkih pomagala, naučimo da se koristi kamerom tako da je postao naš kamerman koji je svakodnevno snimao Facebook live video snimke kako bi porodice naših stanara mogle biti dio naših života iako ne mogu doći do nas.“, kaže na kraju direktorica Kurtagić.

Izvor: Al Jazeera