Zatvorske kazne za zločine u logoru Morinj

Hrvatska je u 2007. godini Crnoj Gori dostavila dokaze o zločinima u Morinju (Al Jazeera)

Viši sud u Podgorici osudio je četvericu bivših rezervista Jugoslovenske narodne armije na zatvorske kazne zbog ratnog zločina i nečovječnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima u sabirnom centru Morinj kod Kotora.

U ponovljenom sudskom procesu Ivo Menzalin je osuđen na četiri, Špiro Lučić i Boro Gligić na po tri, a Ivo Gojnić na dvije godine zatvora, prenose agencije.

Presudu je izreklo Specijalno vijeće sudije Milenke Žižić.

Tužioci su naveli da su optuženi, kao pripadnici rezervnog sastava JNA, od oktobra 1991. do augusta 1992. nečovječno postupali prema hrvatskim zarobljenicima, kršeći međunarodne zakone.

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević tvrdila je kako je dokazano da su optuženi počinili krivično djelo, te tražila da budu osuđeni, dok su advokati odbrane predložili oslobađajuću presudu, prenose podgorički mediji.

Ranije presude

Podgorički list Vijesti ranije je prenio završnu riječ Gojnićevog advokata Gorana Rodića, koji je naveo da je tužilac “spinovao javnost prvom optužnicom”, prema kojem je njegov klijent bio osumnjičen za zlostavljanje 168 ratnih zarobljenika.

Rodić je rekao da je nakon trogodišnjeg procesa spisak oštećenih skraćen na 15 osoba, dok je njegov klijent ranije osuđen za zlostavljanje 11 zarobljenika.

Lučićev advokat Branislav Lutovac kazao je da više od polovine svjedoka nije u registru branjenika i nema dokumente koji bi dokazali status ratnog zarobljenika.

Krajem marta 2007. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dostavilo je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore dokaze protiv više osoba o zločinima počinjenim u Morinju.

Viši sud u Podgorici krajem januara 2012. godine osudio je Gojnića, Lučića, Menzalina i Gligića na ukupno 12 godina zatvora, dok su Mladen Govedarica i Zlatko Tarle tada oslobođeni optužbe.

Apelacioni sud je 6. jula 2012. ukinuo presudu četverici optuženih i potvrdio odluku kojom su Govedarica i Tarle oslobođeni krivice.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, koje je nastavljeno 14. marta 2013. godine.

Izvor: Agencije