Zatvorske kazne za kršenje samoizolacije u Srbiji

Osuđeni su po povratku iz inozemstva prekršili mjeru obavezne samoizolacije (EPA)

Osnovni sud u Dimitrovgradu osudio je u petak 38-godišnjeg S. Z. iz Niša na tri godine zatvora zbog kršenja mjere obavezne samoizolacije nakon povratka iz inozemstva.

To je maksimalna kazna za krivično djelo za koje se okrivljeni tereti – “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”.

Okrivljenom je, također, produžen pritvor, rekao je za Tanjug sudija i vršilac funkcije predsjednika Osnovnog suda u Dimitrovgradu Branislav Lukić.

To je bilo i prvo suđenje za kršenje mjere samoizolacije koje je održano posredstvom Skypea, odnosno videovezom između suda i pritvorske jedinice u Pirotu.

Sudija, tužilac i branilac okrivljenog bili su u sudnici Osnovnog suda u Dimitrovgradu, na odgovarajućoj udaljenosti, a okrivljeni u pritvorskoj jedinici u Pirotu.

Suđenja posredstvom Skypea u posebnim sudnicama preporučilo je Ministarstvo pravde Srbije kako bi bili omogućeni sigurnost okrivljenih i zaposlenih u sudu i sprečavanje širenja korona virusa.

Osnovni sud u Požarevcu osudio je na dvije godine zatvora okrivljenog iz okoline tog grada, koji je po povratku iz inozemstva prekrišio mjeru obavezne samoizolacije.

Na presude postoji pravo žalbe

Sud mu je, također, produžio pritvor do pravosnažnosti presude, rekla je Tanjugu glasnogovornica suda Dragana Jevremović Todorović i dodala da je to prvostepena presuda, na koju postoji pravo žalbe.

Okrivljeni je dobio mjeru obavezne samoizolacije prilikom ulaska u Srbiju 14. marta na graničnom prelazu Horgoš, ali je nije poštivao.

Nedugo zatim Osnovni sud u Požarevcu donio je još jednu osuđujuću presudu, kojom je okrivljenog iz mjesta Žabari osudio na dvije i po godine zatvora jer je po povratku iz inozemstva prekršio mjeru obavezne samoizolacije.

Okrivljeni je osuđen zbog krivičnog djela “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije” jer je prekršio mjeru obavezne samoizolacije prilikom ulaska u Srbiju 17. marta na graničnom prelazu Horgoš.

Suđenje je održano posredstvom Skypea, odnosno videovezom između suda i pritvorske jedinice u Požarevcu, tako što su u sudnici bili sudija, tužilac i branilac okrivljenog, a okrivljeni u pritvorskoj jedinici.

Izvor: Agencije