Oglasi

Zatvorske kazne učesnicima protesta u Moskvi

Demonstracije su održane zbog isključivanja opozicijskih kandidata s lista za lokalne izbore u glavnom gradu Rusije.
Posmatrači porede taj slučaj s onim iz 2012. i demonstracijama protiv KremljaEPA-EFE

Sud u Rusiji osudio je u srijedu na tri godine zatvora učesnike protesta održanih u julu ove godine nakon što ih je proglasio krivima za upotrebu nasilja protiv policije.

Kiril Žukov, koji je negirao optužbe, prikazan je na snimku na kojem se vidi kako za kaiš vuče policajca na protestima održanim 27. jula u glavnom gradu Rusije Moskvi, javlja agencija Reuters.

Demonstracije su održane zbog isključivanja opozicijskih kandidata s lista za lokalne izbore, koji će biti održani 8. septembra u Moskvi.

Vizir i biber-sprej

Posmatrači porede taj slučaj s onim iz 2012. i demonstracijama protiv Kremlja, kad je veliki broj aktivista osuđen na zatvorsku kaznu u procesu koji je postao poznat kao "Slučaj Močvarnog trga" (rus. "Bolotnaja ploščad").

Ruski mediji prenose i za šta su pojedini osuđeni.

Tako je Žukov (28) osuđen na tri godine zatvora jer je proglašen krivim za podizanje vizira na policajčevom šljemu.

Danila Beglec (27) bit će dvije godine u zatvoru jer je uhvatio policajca za zglob, a Ivan Potkopajev (25) ide također tri godine u zatvor jer je policajce prskao biber-sprejom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.