Zatvorske kazne turskim generalima

Turska vojska odavno igra važnu ulogu u toj državi (EPA)

Bivšim komandantima turske vojske civilni sud je izrekao po 20 godina zatvora za organiziranje neuspješnog vojnog puča 2003. godine.

Prvobitne doživotne kazne, za penzioniranog prvog komandanta turske vojske Cetina Dogana, te bivše komandante zrakoplovstva  Ibrahima Firtina i mornarice Ozdena Orneka, preinačene su u blaže kazne jer, po sudskoj presudi, nisu uspjeli u svom naumu.

Stotine posmatrača okupilo se u petak oko suda u Silivriju nedaleko od Istanbula, očekujući presudu i okončanje procesa započetog još u decembru 2010. godine.

Planirali atentate

Tužilaštvo je tražilo maksimalne kazne za prvooptužene jer su, prema njihovim tvrdnjama planirali niz atentata s ciljem stvaranja haosa kojim bi kasnije opravdali državni udar.

Od čak 365 ukupno procesuiranih, 250 oficira i vojnika okončanje procesa dočekalo je u pritvoru. Optužbe su oslobođena 34 oficira.

Kako je iz Istanbula izvijestio reporter Al Jazeere Can Hasasu, osim bivših glavnih zapovjednika oružanih snaga, još tri generala osuđena su na 18 godina zatvora, a 175 drugih optuženih oficira osuđeno je na po 13 godina zatvora.

“Historijski, vojska ima posebnu ulogu u demokratiji Turske”, pojasnio je Hasasu.

“Armija je glavna snaga u politici u Turskoj. U prošlosti su organizirali četiri vojna udara od 1960. U ovom konkretnom slučaju, po prvi put je civilni sud  vodio slučaj protiv vojnika. Izrečene su zatvorske kazne visokim oficirima vojske”, kazao je on.

“Zasigurno, ovo je bitan korak za civilnu vlast ovdje u Turskoj, zato što je armija sada dobila drugo mjesto u turskom političkom životu.”

Izvor: Al Jazeera