Zatvorska kazna zbog intervjua o silovanju

Sud u Mogadišu osudio novinara i navodnu žrtvu silovanja na godinu dana zatvora zbog davanja lažnog iskaza.

Somalija, Mogadiš, zatvor, novinar, intervju, Silovanje, Hassan Sheikh Mohamud
Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su suđenje novinaru kao politički motivirano [Reuters]

Sud u Mogadišu osudio je na godinu dana zatvora ženu koju su, navodno, silovali pripadnici Vladinih snaga, kao i novinara koji je s njom radio intervju.

Abdiaziz Abdinu Ibrahim, freelance novinar, i 27-godišnja žena, čije se ime ne navodi, proglašeni su krivim zbog uvrede Vlade i davanja lažnog iskaza o silovanju.

Ovaj intervju nikad nije objavljen.

Ostalo troje optuženih, među kojima žrtvin suprug, oslobođeni su optužbi da su pomagali navodnoj žrtvi da izbjegne istragu i stekne korist od podnošenja tužbe za silovanje, prenosi AP.

Osuđenoj ženi je izdržavanje kazne odloženo za godinu dana, kako bi se mogla starati o svom malodobnom djetetu.

Svi optuženi su na početku suđenja odbacili krivicu, a novinarov advokat najavio je žalbu na presudu.

Osude slučaja

Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su slučaj kao politički motiviran, tvrdeći da je problem u tome što je žrtva optužila za silovanje Vladine snage.

Vjeruje se da su seksualni zločini svakodnevica u Mogadišu, gdje su prošle godine pristigle desetine hiljada ljudi, bježeći od gladi.

Mediji su u više navrata izvještavali o slučajevima napada koje su počinili policajci ili vojnici.

Specijalna predstavnica Ujedinjenih naroda (UN) za seksualno nasilje Zajnab Hava Bangura izjavila je početkom februara da način na koji somalijske vlasti reagiraju u slučajevima silovanja ne doprinosi pravdi, već kriminalizira žrtve i ugrožava slobodu štampe.

Hassan Sheikh Mohamud, predsjednik Somalije, rekao je za Al Jazeeru u nedjelju da je njegova Vlada "jedina koja je dokazala" posvećenost poboljšanju života žena u toj zemlji i da se on neće direktno miješati u sudski spor.

"Nemam pravo miješati se u sistem sudstva... Moje miješanje u pravosudni sistem nipošto ne bi pomoglo vladavini zakona u Somaliji", rekao je Mohamud.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.