Oglasi

Zatvorska kazna prijeti 'šaljivcima' na račun epidemije

Države poput Indije i Tajlanda prijete zatvorskom kaznom osobama koje lažnim vijestima mogu ugroziti ljudske živote.
U Indiji je odjel za kibernetičku sigurnost objavio da će zakonski goniti svakoga ko bi širio lažne vijesti 1. aprilaEPA

Prvoaprilske šale nisu na cijeni ove godine u svijetu suočenom s pandemijom, a neke države, poput Indije i Tajlanda, prijete zatvorskom kaznom "šaljivcima" koji bi lažnim vijestima mogli ugroziti ljudske živote.

Tehnološki gigant Google, poznat po svojim prvoaprilskim šalama, odustao je od tradicije zbog pandemije koja je usmrtila gotovo 40.000 ljudi, prenosi Hina.

Tajland je objavio da bi autori prvoaprilskih šala mogli biti kažnjeni zatvorom do pet godina zatvora.

U Indiji je odjel za kibernetičku sigurnost u saveznoj državi Maharashtri objavio da će zakonski goniti svakoga ko bi širio lažne vijesti 1. aprila.

'Djelovati brzo i odlučno'

"Država neće dopustiti nikome da širi glasine/paniku o koroni", objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dodaje da su vlasti dobile uputstvo "djelovati brzo i odlučno" protiv takvih zlobnika.

Pod naslovom "korona nije šala", njemačko Ministarstvo zdravlja pozvalo je javnost da ne izmišlja priče vezane uz korona virus.

Ljudi danas ovise o internetu da bi imali važne informacije o korona virusu i strah da bi prvoaprilske šale mogle pridonijeti širenju dezinformacija je razumljiv.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.