Zatvorenice u egipatskim zatvorima stupile u štrajk glađu

Objavivši imena zatvorenica koje štrajkom glađu traže osnovna ljudska prava, aktivistice su pozvale međunarodnu javnost da podrži te hrabre i obespravljene žene (Reuters)

Zatvorenice u zatvoru u Egiptu počele su štrajk glađu sa zahtjevom da budu puštene na slobodu nakon što su provele godine iza rešetaka kao političke zatvorenice, prenosi agencija Anadolija.

Grupa egipatskih aktivistica, među kojima je i opozicionarka Esma Shukr i borac za ljudska prava Selma Eshref, objavila je saopćenje na društvenoj mreži Facebook u kojem se navodi da su u štrajk glađu stupile zatvorenice u ženskom zatvoru Kanatir na zapadu Kaira.

“Deset zatvorenica lišeno je najosnovnijih ljudskih prava i nije im dozvoljeno viđati bilo koga, pa ni vlastitu djecu”, navodi se u saopćenju.

Aktivistice su poručile da zatvorenice štrajkuju glađu od subote, a da su iza zatvorskih rešetaka završile uslijed montiranih procesa i političke osvete i na teret im se stavljaju optužbe koje ne poznaju ni Ustav ni zakoni Egipta.

Poziv međunarodnoj javnosti

Objavivši imena zatvorenica koje štrajkom glađu traže osnovna ljudska prava, aktivistice su pozvale međunarodnu javnost da podrži te hrabre i obespravljene žene.

Uporedo s tim, srodnici zatvorenica potvrdili su za Anadoliju informaciju o štrajku u zatvoru, ali nisu željeli da im se objavljuje identitet.

Riječ je o ženama koje su uhapšene i pritvorene pod optužbom za članstvo u zabranjenoj organizaciji (Ihvan) i navodno širenje lažnih vijesti. Neke od njih nikad nisu izašle na sud iako su im određeni pritvori istekli prije više mjeseci, a u nekim slučajevima i nekoliko godina.

Egipatske institucije nisu komentirale slučaj. Zvanični Kairo ustrajno tvrdi da u egipatskim zatvorima nema političkih zatvorenika i osuđenika.

Izvor: Agencije