Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre

Na 20 scenskih i ambijentalnih lokacija, pred oko 60.000 hiljada posjetitelja, izvedeno je 80 programa (dubrovnik-vestival.hr)

Koncertom italijanskog udaraljkaša Simona Rubina sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije, pod vodstvom Enrica Dinda, te kratkom ceremonijom slaganja festivalske zastave pred Crkvom svetog Vlaha, u Dubrovniku su u nedjelju navečer zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre.

U svom 70. izdanju najveći hrvatski festival okupio je gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta, koji su u 47 dana, od 10. jula do 25. augusta, na 20 scenskih i ambijentalnih lokacija, pred oko 60.000 domaćih i inostranih posjetitelja, izveli 80 dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa.

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Orlando”, koju tradicionalno dodjeljuje HRT za najuspješnija ostvarenja u dramskom i muzičkom dijelu programa, dramska su umjetnica Doris Šarić Kukuljica te violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić.

Budžet 2,72 miliona eura

Šarić Kukuljica je nagrađena za ulogu Mare u dramskoj predstavi Geranium, prema istoimenoj priči Iva Vojnovića i priči Otok Antuna Šoljana.

Grand Prix “Orlando” za životno djelo pripao je Milki Podrug Kokotović.

Budžet festivala ove godine iznosio je gotovo 20 miliona kuna (2,72 miliona eura).

Izvor: Agencije