Zatvorena džamija Al-Aqsa zbog korona virusa

Odjel za islamske vakufe odlučio je zatvoriti za vjernike zatvorena mjesta za molitvu u blagoslovljenoj džamiji (Anadolija)

Islamske vlasti koje nadgledaju muslimanska sveta mjesta u Jerusalemu objavile su da će džamija Al-Aqsa i Kupola na stijeni zatvoriti vrata vjernicima, u okviru mjera predostrožnosti u borbi protiv novog korona virusa, te dodale da će molitve dozvoliti u vanjskim dijelovima kompleksa u kojem je treće najsvetije mjesto u islamu.

“Odjel za islamske vakufe odlučio je zatvoriti za vjernike zatvorena mjesta za molitvu u blagoslovljenoj džamiji Al-Aqsa do daljnjeg, u okviru mjera sprečavanja širenja korona virusa. Sve molitve bit će održavane u otvorenim dijelovima džamije Al-Aqsa”, kazao je za Reuters direktor te džamije Omar Kiswani.

Registrirana nova oboljenja

U subotu je Ministarstvo vakufa i vjerskih poslova naredilo zatvaranje svih džamija i crkava na okupiranim palestinskim teritorijama do daljnjeg kako bi se suzbilo širenje virusa, objavila je zvanična palestinska agencija Wafa.

Širom Zapadne obale iz džamija je preko razglasa pozivano da vjernici obavljaju dnevne molitve u svojim domovima.

Glasnogovornik palestinskih vlasti Ibrahim Melhem naveo je da su tri nova slučaja oboljenja od korona virusa potvrđena u subotu na Zapadnoj obali, čime je tada broj infekcija porastao na 38.

Izvor: Al Jazeera i agencije