Zatvorena birališta na parlamentarnim izborima u Mađarskoj

Vodeće političke stranke održale su u petak završne skupove pred parlamentarne izbore (AP)

U nedjelju su u Mađarskoj održani parlamentarni izbori, na kojima je favorit vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana.

Fidesz već nekoliko mjeseci vodi po anketama za ove izbore i očekuje se kako će Orban osvojiti treći uzastopni mandat.

Najveća neizvjesnost na ovim izborima bit će oko toga koliku će većinu osvojiti ova partija.

Vodeće političke stranke u Mađarskoj održale su u petak završne skupove pred parlamentarne izbore i oštro kritizirale rivale dva dana prije izlaska građana na birališta.

U Sekešfehervaru, gdje su mađarski kraljevi vijekovima krunisani, premijer Orban je ponovo upozorio na navodne opasnosti od masovnog priliva izbjeglica i migranata.

Na odvojenim skupovima, mađarske lijeve partije su opisale Orbana kao “gangstera i prevaranta” i kritizirale njegove autoritarne sklonosti i navodno široko rasprostranjenu korupciju u njegovoj Vladi.

Kampanja protiv Georga Sorosa

Skupove su održale i druge stranke koje će najvjerovatnije ući u Parlament – krajnje desna stranka Jobbik, koju vodi Gabor Vona, zelena stranka Politika može biti drugačija, kao i Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Gyurcsanyja.

Mađarski premijer je posljednjih mjeseci pojačao nacionalističku retoriku i pokrenuo kampanju protiv Georgea Sorosa, američkog milijardera mađarskog porijekla, kojeg optužuje da promovira masovnu imigraciju u Evropi, jer finansira nevladine organizacije.

Orban je rekao kako je zapadna Evropa pod invazijom migranata i da će rođeni Evropljani uskoro postati manjina.

On je ocijenio i kako je kršćanstvo “posljednja nada” Evrope i kako su političari u Briselu, Berlinu i Parizu koji se zalažu za prihvatanje migranata otvorili put ka “padu kršćanske kulture i napredovanju islama”.

Izvor: Agencije