Zatvor zbog protesta za slučaj Monstrum

Sudska odluka je izazvala žestoke reakcije makedonskih Albanaca, a tokom protesta bilo je i sukoba s policijom (Al Jazeera)

Šesterica prosvjednika zbog presude u slučaju Monstrum kažnjeni su sa po tri godine zatvora, jer su bacali boce i betonske blokove na policiju i oštetili fasadu Prvog i Drugog općinskog suda u Skoplju, objavili su makedonski mediji, prenosi Tanjug.

Prvi osnovni sud je donio dvije oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza i optuženi su pušteni, dok su šesterica osuđenih ostala u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Riječ je o Albancima koji su prosvjedovali nezadovoljni presudom na doživotni zatvor za šetericu njihovih sunarodnjaka u slučaju ubojstva peterice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.

Negirali krivnju

Šesterica prosvjednika osuđena su maksimalnu kaznu zatvora za kazneno djelo nasilja.

Oni su negirali krivnju, a dio njih se pred sudom branio i time da su bili prisutni u gomili, ali da nisu bacali kamenje i druge čvrste predmete.

Tužiteljstvo je od suda zatražilo maksimalne kazne, budući da su snimci iz medija pokazali kako su optuženi gađali kamenjem policajce i zgrade.

Obrana je zahtijevala oslobađajuće presude, jer se, po njima, na snimcima moglo samo vidjeti kako policija privodi osumnjičene uz uporabu sile.

Izrečene presude obrana je dočekala revoltom i najavom žalbi.

Sud u Makedoniji je u slučaju Monstrum proglasio krivim šestericu Albanaca, kojima se na teret stavljalo ubojstvo makedonskih mladića kod Smilkovskog jezera 2012. godine.

Protesti zbog presude

Optuženici su dobili kaznu doživotne robije, a sudska odluka je izazvala žestoke reakcije makedonskih Albanaca.

Prvi masovniji prosvjedi izbili su 4. srpnja, kada je nekoliko tisuća Albanaca izazvalo pomutnju na ulicama Skoplja.

Od tada su prosvjedi održavani u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Povremeno je dolazilo do sukoba s policijom.

Izvor: Agencije