Zatvor za bh. državljane zbog ratovanja u Siriji

Tužilaštvo BiH je van sumnje dokazalo da su se optuženi tokom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje je UN proglasio terorističkim

Sud Bosne i Hercegovine osudio je sedmericu bh. državljana na ukupno 11 godina i dva mjeseca zatvora zbog ratovanja u Siriji na strani oružanih organizacija koje su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkim.

Enes Mešić osuđen je na tri godine, Adem Karamujo na dvije godine, Mirza Kapić na godinu i po, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri mjeseca, dok su Ibro Delić i Samir Hadžalić osuđeni na po godinu dana zatvora za priključivanje terorističkim organizacijama na području Sirije.

Predsjedavajući sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine van sumnje dokazalo da su se optuženi tokom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje je UN proglasio terorističkim, prenosi Srna.

Borba protiv Assada

“Sud je zaključio da su optuženi napustili Bosnu i Hercegovinu i prešli ilegalno granicu Turske i Sirije, gdje su se priključili tamošnjim organizacijama. Vijeće ovo zaključuje na osnovu izjava koje su optuženi dali kao osumnjičeni u istrazi, a gdje su opisali u kojem su vremenu bili u Siriji i da im je namjera bila da se bore protiv režima Bashara al-Assada”, rekao je Strika.

Prema prvostepenoj presudi, Kapić i Delić su proglašeni krivim i za nezakonito držanje oružja, dok je Karamujo oslobođen krivice, jer je imao dozvolu za posjedovanje oružja.

Sud Bosne i Hercegovine je Kapića osudio na pet mjeseci za nedozvoljeno držanje oružja i izrekao mu jedinstvenu kaznu od jedne godine i deset mjeseci, a Delića na godinu dana zatvora i izrekao mu jedinstvenu kaznu od godine i 11 mjeseci, prenosi Birn.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Izvor: Agencije