Zatvor za 119 Mursijevih pristalica

Hazem Salah Abu Ismail, konzervativni selefijski političar, osuđen je na sedam godina zatvora (Al Jazeera)

Sud u Egiptu osudio je danas 119 pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija na po tri godine zatvora zbog učešća u protestima protiv vojnog udara u oktobru prošle godine, izjavili su sudski izvori.

Više od 50 protivnika vojnog udara poginulo je na demonstracijama Mursijevih pristalica 6. oktobra povodom njegove smjene.

Sudija Hazem Hashad oslobodio je šest osoba koje su bile optužene za nezakonito okupljanje i razbojništvo.

Presuda zbog krivotvorenja

U odvojenom slučaju, sud je osudio muslimanskog lidera i političara na sedam godina zatvora, zbog optužbi za krivotvorenje dokumenata o državljanstvu njegove majke, kako bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima koje je dobio Mursi.

Hazem Salah Abu Ismail, konzervativni selefijski političar, uhapšen je nakon svrgnuća Mursija.

Njegova kandidatura je poništena kada je otkriveno da njegova majka ima državljanstvo SAD-a, zbog čega se nije imao pravo kandidirati.

Abu Ismail je u subotu osuđen na još jednu godinu zatvora zbog uvrede suda.

Sigurnosna situacija u Egiptu pogoršana je od kada je vojska u julu prošle godine smijenila Mursija, nakon masovnih demonstracija protiv njegove vladavine.

Al Jazeera traži oslobađanje novinara

U isto vrijeme nastavljeni su protesti studenata širom zemlje. U istočnom dijelu Kaira policija je pokušala silom ugušiti demonstracije u krugu Univerziteta Al-Azhar.

Nekoliko desetaka studenata je povrijeđeno. Predsjednik studentskog udruženja rekao je za Al Jazeeru da je policija u ovom napadu koristila i bojevu municiju.

Mreža Al Jazeera ponovo poziva na hitno oslobađanje svojih novinara, koji se već 109-ti dan nalaze u egipatskom pritvoru.

Peter Greste, Mouhammed Fahmy i Baher Mouhammed lažno su optuženi za medijsku podršku pokretu Muslimanska braća, koji su egipatske vlasti zabranile.

Novinar Al Jazeere Arabic Abdullah al-Shami je u egipatskom pritvoru bez suđenja od augusta prošle godine. U januaru je stupio u štrajk glađu.

Mreža Al Jazeera odbacuje sve optužbe protiv svojih novinara.

Izvor: Al Jazeera i agencije