Zatvor Britancu koji je poticao na napad nuklearnom bombom na Mekku

Zabilježeno je 37 slučajeva nasilja nad muslimanima nakon pisama koja je poslao Parnham (Getty Images)

Britanski sud osudio je Davida Parnhama na 12 i po godina zatvora zbog huškanja na nasilje protiv muslimana.

Parnham je priznao da je prošle godine slao nepotpisana islamofobna i rasistička pisma zajednicama širom Velike Britanije, kao i kraljici, premijeru i političarima.

U martu 2018. brojni stanovnici Londona, Birminghama, Bradforda, Leicestera, Cardiffa i Sheffielda primili su tada anonimna pisma u bijelim kovertama i s markama drugorazrednog kvaliteta, u kojima se kaže da će 3. april te godine biti “dan kažnjavanja muslimana”.

U novembru je britanska policija uhapsila 36-godišnjeg Davida Parnhama, protiv koga je pokrenuta istraga pod optužbom da je slao ta pisma.

Optužen je i za 14 drugih krivičnih djela, zbog čega je osuđen na 12 i po godina zatvora.

Teži napadi, više ‘bodova’

Ista osoba slala je i pakete s prijetećim pismima i bijelim prahom bivšoj britanskoj premijerki Theresi May, dvojici biskupa i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Britanska nevladina organizacija Tell MAMA u izvještaju za 2018. navodi da je zabilježeno 37 slučajeva nasilja nad muslimanima nakon pisama koja je poslao Parnham. 

U pismima se britanski građani pozivaju na nasilje i napade na muslimane širom Velike Britanije, uz obećanje da će oni koji to učine biti nagrađeni.

Preciziraju se i vrste napada koje osoba može izvesti protiv žrtava muslimana, počevši od verbalnih napada, pa do paljenja džamija.

Svako “djelo nosi određeni broj bodova” i, u skladu s tim, “zaslužuje” novčanu nagradu, zavisno od njegove jačine i broja bodova.

Prema tom bodovnom sistemu, napadač zaslužuje 10 bodova za verbalni napad, 25 bodova za skidanje marame s glave pokrivene muslimanke, 50 bodova za bacanje kiseline na muslimane, 100 bodova za teško premlaćivanje, 250 bodova za mučenje strujom, 500 bodova za ubistvo iz vatrenog oružja, nožem ili automobilom, 1.000 bodova za bombaški napad ili paljenje džamije, a 2.500 bodova za napad nuklearnom bombom na Mekku.

Presuda četvorici u SAD-u

Američki sud u utorak je osudio Nicholasa Pheilshiftera, najmlađeg od četvorice osumnjičenih koji su se izjasnili krivim za planiranje oružanog napada na muslimansku zajednicu poznatu kao “Islamberg”, na sedam godina zatvora.

“Islamberg” je zajednica koja egzistira od 1980. u Binghamtonu, tri sata vožnje od New Yorka.

Muslimanska zajednica koja je bila meta zavjere ima približno 200 ljudi, među kojima su i djeca, a njom upravlja organizacija Muslimani Amerike.

U januaru je policija uhapsila trojicu mladića i tinejdžera i optužila ih za planiranje ovog napada: Brian Colaneri (20), Andrew Crysel (18), Vincent Vetromil (19) i Nicholas Pheilshifter (16).

Sud u njujorškom okrugu Monroe osudio je Pheilshiftera, koji je u junu priznao krivicu, na sedam godina zatvora.

Tri eksplozivne naprave

Njih četvorica terete se za planiranje terorističkog napada i posjedovanje oružja i eksploziva.

Policija je u domovima uhapšenih mladića pronašla tri improvizirane eksplozivne naprave i 23 komada oružja, uglavnom lovačkih pušaka, rekao je glasnogovornik policije Jared Rainey.

Dvojica drugih optuženika, koji su također priznali da su planirali izvesti napad na spomenuto područje, osuđena su u augustu na kazne u rasponu od četiri mjeseca do 12 godina zatvora.

Izvor: Agencije