Zatvaraju se prihvatni centri za migrante u Bihaću, novi van grada

Dva centra za smještaj ilegalnih migranata u središtu Bihaća bit će zatvorena, a novi će biti otvoren izvan grada kako bi se u njemu poboljšala sigurnost i normaliziralo stanje, odlučio je u četvrtak Operativni stožer za pitanja migracija Bosne i Hercegovine.

To tijelo, koje ima zadaću nadzirati migrantsku krizu i koordinirati djelovanje različitih razina vlasti, a vodi ga ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, na sastanku u Sarajevu prihvatilo je ultimativni zahtjev općinskih vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona da se zatvore dva objekta koja su dosad služila za smještaj ilegalnih migranata.

Ti su centri prošle godine uspostavljeni u krugu bivših tvornica Bira i Miral, a na temelju odluke donesene u četvrtak oni će biti zatvoreni, dok će novi prihvatni centar bit uspostavljen u Vučjaku, osam kilometara izvan Bihaća.

Ugroženo normalno funkcioniranje grada

Operativni štab prihvatio je ocjenu vlasti u Bihaću kako dva postojeća centra stanje čine iznimno teškim i ugrožavaju normalno funkcioniranje grada.

Sada se očekuje očitovanje Europske unije, jer bi se iz njenih fondova trebalo osigurati financiranje uređenja nove lokacije.

Prema procjenama sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini, od početka godine u tu je zemlju iz Srbije i Crne Gore ušlo najmanje 6.000 ilegalnih migranata.

Najveći broj njih do Hrvatske, odnosno zapadne Europe i dalje pokušava doći preko USK-a te tamo uglavnom i borave.

Prihvatni centri za ilegalne migrante u Bosni i Hercegovini mogu pružiti smještaj za 3.500 osoba, pri čemu je najveći kapacitet upravo onih u Bihaću.

Izvor: Agencije